‘Sonbahar’ hazırlıkları hızlandı

Bu sonbahar, küresel ticaretin en iddialı ülkeleri arasında, yakın dönemde görmediğimiz ölçüde, 'kavgada yumruğun sayılmadığı', küresel rekabette bir adım önde olmak adına her adımın, her imkanın, her müdahalenin mubah görüldüğü, hayli ilginç günlere seyirci olacağız.

Ülkeler, bu zorlu etaba yönelik olarak, para politikasından, ihracatın desteklenmesine, üretim teşviklerinden, özel nitelikte ticaret anlaşmalarına; her türlü hazırlığı ve adımı hızlandırmış durumdalar.
Misal, ABD Başkanı Trump'ın ABD Merkez Bankası'ndan (FED) eylül ayı toplantısında en az 1 puanlık faiz indirimi talep etmesi.
Avrupa Birliği ekonomilerine yönelik kırılgan beklentiler ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) tutumuna bağlı olarak, euro-dolar paritesinde 1,10 doların altını görmek uzak bir ihtimal değil. Önde gelen ekonomilerin para birimleri ABD Doları karşısında değer kaybettikçe, Dolar Endeksi de 98 puan civarındaki seyrini sürdürdükçe, Başkan Trump'ın sinirleri bir kat daha artıyor.
Bu noktada, ABD tarafı Çin'e daha ağır yaptırımlarla yaklaştıkça, Çin'den ciddi tedarik sağlayarak mal üreten, iş yapan, kendisini dünyaya ihracat yapan ABD şirketleri ciddi manada zorlanmaya, fiyat tutturamamaya başladılar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Küresel ticarette ‘jeoekonomik parçalanma’ 24 Nisan 2024 | 60 Okunma 2024’ün beş küresel riski 22 Nisan 2024 | 99 Okunma Küresel kutuplaşmanın ‘ekonomik’ sonuçlar 19 Nisan 2024 | 42 Okunma Küresel ekonominin 4 ‘derinleşen’ sorunu 17 Nisan 2024 | 108 Okunma Türkiye’nin küresel hedefi yüzde 1.5 15 Nisan 2024 | 101 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar