Hindistan’ı yeniden keşfetmek

26 Nisan'dan bu yana, Hindistan'ın önde gelen sivil toplum kuruluşları, düşünce kuruluşları (thinktank) ve medya kuruluşları ile çok sayıda toplantı ve ziyaret gerçekleştirdik.Cumhurbaşkanı...

26 Nisan'dan bu yana, Hindistan'ın önde gelen sivil toplum kuruluşları, düşünce kuruluşları (thinktank) ve medya kuruluşları ile çok sayıda toplantı ve ziyaret gerçekleştirdik.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, sizler bu satırları okurken başlamış ve bugün tamamlanacak olan Hindistan ziyaretine siyaset, ekonomi ve sivil toplum çevrelerinde büyük önem atfedilmekte.
Sabah Yazarlar Kulübü'nün üyesi, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İlnur Çevik, bu ziyareti 'eski iki arkadaşın birbirini yeniden keşfetmesi' olarak tanımladı.
İki ülke için işbirliği fırsatları, birbirlerinin güç ve potansiyelini keşfetmeleri anlamında kritik önemde.
Ekonomi Müdürü Şeref Oğuz ve bendenizin iki ülke arasında ekonomi alanındaki proje ve işbirliği fırsatlarına yönelik kapsamlı sunumları oldu ve enerji, yenilenebilir enerji, bilgi teknolojileri, ulaştırma, haberleşme alanlarında birlikte proje yürütme, ürün geliştirme,alt yapı yatırımlarındaki tecrübelerin karşılıklı paylaşılması adına pek çok çağrıya şahit olduk.
Türkiye'nin batıyla olan siyasi ve ekonomik ilişkileri, kültürel bağları Asya'da uzun zamandan bu yana merakla takip edilmekte. NATO başta olmak üzere, batı ittifakının pek çok siyasi, askeri ve ekonomik işbirliği kurumlarında Türkiye kuruluşundan beri üye veNATO'da ABD'den sonra en önemli askeri güç. Bu nedenle, Asya tarafında, bilhassa 5 yıldır Türkiye ile batı arasında ilişkilerde gözlenen kırılmanın nedenleri ve sonrası merak konusu.
Bununla birlikte, kırılmanın nedenleri ve sonuçlarına yönelik yorum ve bakış açıları hep batı medyasındaki yanlı, acımasız yorumlar üzerinden yürüdüğünden, Hindistan'da 5 gündür gerçekleştirdiğimiz toplantı ve temaslarda paylaştığımız detaylar, Türkiye'nin bölgesel ve küresel anlamdaki 'yeni' pozisyonunun anlaşılmasında hayli etkili oldu. Bilhassa, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'dünya 5'ten büyüktür' mesajı Hindistan'da da yankı bulmuş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kakao küresel tarım fiyatlarından koptu 27 Mart 2024 | 343 Okunma Türkiye’nin Gücü ve OECD İstanbul Merkezi 25 Mart 2024 | 65 Okunma ‘5. Nesil Toplum’un yakıtı ‘veri’ 22 Mart 2024 | 42 Okunma Küresel büyümede ‘Yükselenler’ ve ABD başat 20 Mart 2024 | 334 Okunma Küresel girdaplar ve ekonominin güvenliği 18 Mart 2024 | 61 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar