Güney-Güney İttifakı Kuzey’e karşı

18. yüzyıla kadar, dünya ekonomi ve siyasetinin beşiği Doğu, Asya'ydı. Batı, Avrupa, silahlı güce dayalı sömürgecilikle uluslararası ekonomi-politiği eline geçirmeye çalıştı. Sanayi Devrimi ile...

18. yüzyıla kadar, dünya ekonomi ve siyasetinin beşiği Doğu, Asya'ydı. Batı, Avrupa, silahlı güce dayalı sömürgecilikle uluslararası ekonomi-politiği eline geçirmeye çalıştı. Sanayi Devrimi ile bu süreci kendi lehine çevirmesini de bildi. ABD, İngiltere'nin, Fransa'nın ve kısmen Meksika'nın sömürgesi olarak, 18. yüzyılın sonlarından itibaren eyaletleri birbirine bağladı ve Kuzey ile Güney eyaletleri arasındaki iç savaştan bir yüzyıl sonra, 2. Dünya Savaşı'nın bitiminde, küresel sistemin lideriydi.
Bununla birlikte, Kuzey Amerika ile Batı ve Kuzey Avrupa'nın uluslararası ekonomipolitikteki liderliği en fazla 50 sene sürdü. 2000'li yılların başlarından itibaren, Asya yeniden yükselişe geçti ve küresel sistemdeki ağırlığını artırmaya başladı.
Ancak, bu yeni süreci salt Doğu-Batı mücadelesi ile tanımlamak doğru olmaz.
Küresel ekonomi-politikte artık bir Güney-Kuzey Yarıküre kapışması da söz konusu.
Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın oluşturduğu BRICS Grubu'nun iki ülkesi Güney Yarıküre'de yer almakta. 2. Dünya Savaşı sonrası, ABD'nin önderlik ettiği birliktelik, bir 'Kuzey-Kuzey' ittifakıydı. Bu nedenle, Kuzey Atlantik Paktı (NATO) kuruldu.
Bugün ise, küresel ekonomi-politikte bir 'Güney-Güney' İttifakı güçleniyor.
Ve Kuzey Yarıküre'nin iki güçlü, oyun kurucu ülkesi olan Türkiye ve Rusya'nın yeni yükselen ittifak olan 'Güney-Güney' İttifakı'nın bir parçası olması arzu edilmekte.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin küresel hedefi yüzde 1.5 15 Nisan 2024 | 97 Okunma Küresel talebin direnci ve Türkiye’nin büyümesi 10 Nisan 2024 | 58 Okunma Küresel enflasyonun değişen anatomisi 08 Nisan 2024 | 31 Okunma Türkiye’nin özü ‘ilerleme’ ve ‘kalkınma’dır 05 Nisan 2024 | 47 Okunma İnovasyonda 6. Dalga ve Gelecek 03 Nisan 2024 | 63 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar