Enerjide tarihi ‘bağımsızlık’ hamlesi

Önümüzdeki 10 yıl, Avrasya merkezli olarak, küresel ekonomi-politiğin yeniden şekillendiği, küresel ölçekte 4 ayrı çekim merkezi ve manyetik alanın oluşmasının beklendiği ve Türkiye'nin dünya...

Önümüzdeki 10 yıl, Avrasya merkezli olarak, küresel ekonomi-politiğin yeniden şekillendiği, küresel ölçekte 4 ayrı çekim merkezi ve manyetik alanın oluşmasının beklendiği ve Türkiye'nin dünya ekonomisinde 'bir üst lige' çıkabilmek adına, elindeki imkânları etkili ve isabetli kullanması gereken bir dönem olacak. Bu süreç, Türkiye'nin 'enerjik' olmasını, kaslarını güçlendirmesini, entelektüel kapasitesini çok daha yukarılara çekmesini gerektiren bir dönem olacak.
Türkiye'nin bu dönemde, her sektörde yeni stratejiler oluşturması, yeni hedefler belirlemesi gerekecek.
Türkiye'nin 'enerjisi'ni 'Büyük Türkiye Vizyonu'na odaklaması gerekecek. Bu sürecin bütünü, aynı zamanda, Türkiye'nin enerji alanında 'milli bir yürüyüş'ü, 'milli hamle'yi, 'bağımsız enerji' strateji ve hedeflerini belirlemesinden geçiyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın dünkü bir saatlik sunumu, enerjide 'milli ve bağımsız' yol haritasının tüm detaylarına vakıf olmak açısından etkileyici tespitler içeriyordu.
Türkiye'nin 'Milli Enerji ve Maden Stratejisi', 'Arz Güvenliği', 'Yerlileştirme' ve 'Öngörülebilir Piyasa Koşullarının Oluşturulması' sacayaklarına dayanıyor.
Türkiye, faaliyette olan ve inşa edilen, planlanan 8'i doğalgaz, 2'si petrol boru hattı ile dünyanın en kritik 'enerji kavşak noktası' olacak. Arz güvenliğinin bir diğer başlığı ise depolama.
Türkiye 1-2 yıl içinde doğalgaz depolama kapasitesini ihtiyacının yüzde 20'si olan 10 milyar metreküpe çıkaracak. Likit doğalgaz (LNG) depolama kapasitesi; FSRU yani yüzer LNG terminali kapasitesi, 5 milyon metreküp petrol depolama hedefi, piyasanın ani taleplerini karşılamak dahil arz güvenliği açısından kritik önemde yatırımları gündeme getirecek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Küresel ekonominin 4 ‘derinleşen’ sorunu 17 Nisan 2024 | 101 Okunma Türkiye’nin küresel hedefi yüzde 1.5 15 Nisan 2024 | 99 Okunma Küresel talebin direnci ve Türkiye’nin büyümesi 10 Nisan 2024 | 59 Okunma Küresel enflasyonun değişen anatomisi 08 Nisan 2024 | 31 Okunma Türkiye’nin özü ‘ilerleme’ ve ‘kalkınma’dır 05 Nisan 2024 | 50 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar