BTK’nın küresel gücü ve Konya

Türkiye, 10 yıldır, ardı ardına tarihi olduğu kadar, bölgesel ve küresel ölçekte stratejik öneme sahip projelere imza atmakta. Avrasya'nın küresel ekonomi-politiğinin yeni 'çekim merkezi' olduğu ve küresel...

Türkiye, 10 yıldır, ardı ardına tarihi olduğu kadar, bölgesel ve küresel ölçekte stratejik öneme sahip projelere imza atmakta. Avrasya'nın küresel ekonomi-politiğinin yeni 'çekim merkezi' olduğu ve küresel üretim ve talebin artık bu coğrafyada yoğunlaştığı gerçeği ile Türkiye'yi 'oyun kurucu' ülke olarak bölgesinde öne çıkaracak projelerden biri daha hayat buldu.
Cumhuriyet'in 94. yılının ve Kars'ın düşman işgalinden kurtuluşunun kutlandığı bu hayli anlamlı günlerde, Bakü- Tiflis- Kars (BTK) demiryolu hattının resmen hizmete girmesi, Türkiye açısından, bölgesindeki 1. ve 2. kuşak komşu ülkelere de zenginleşmeleri adına önemli fırsatlar sunması anlamına geliyor.
Çin'in 21 trilyon dolarlık bir ekonomik değeri kucaklamayı hedefleyen 'kuşakyol' projesinde, BTK'nın hayata geçirilmesi, Türkiye'nin bu küresel projede ilk inisiyatif alan ülke olduğu anlamına da geliyor.
Türkiye, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri'ne, bu proje ile Mersin, İskenderun ve Antalya limanlarından, Ortadoğu, Körfez ve Kuzey Afrika'ya açılabilme imkânı da sunuyor. BTK'nın etkisini güçlendirecek en kritik husus, Türkiye'nin Kars, Trabzon, Konya, Antalya, Mersin ve İskenderun arasında hızlı tren ağını da güçlendirmesini gerektirmekte. Bu durum, Türkiye açısından hem bölgesel mal, hem de turizm gibi hizmet ticareti hacminin katlanması anlamına gelmekte. AK Parti döneminde, Türkiye açısından sayısız başarının en önemli sacayaklarından biri illerin erişilebilirliği. Türkiye, otoyol ve duble yollarla, hızlı tren projesi ile, hava limanlarıyla, tarihi bir erişilebilirlik sıçraması yaşadı ve Türkiye Ekonomisi 230 milyar dolardan, 830 milyar dolara yürüdü. Bu başarıya önemli katkı sağlamış illerden biri olan Konya'da, Türkiye'nin küresel rekabetteki konumu ve illerin gelecek stratejileri adına, Turkuvaz Medya olarak, Sabah markası altında 'il strateji' toplantılarının ilkini de, 'Konya'da Sabah' ile başlattık.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman'ın da katıldığı toplantıda, Valimiz ve Büyükşehir Belediyesi Başkanımızla, Konya'nın 'sert' ve 'yumuşak' güç unsurlarını masaya yatırdık. Sanayi, Tarım, Eğitim, Kültür ve Turizm sacayakları ile Konya'nın 'elmas' modeli ile, önümüzdeki 10-25 yılı nasıl kurgulayacağını, küresel rekabet konumu açısından, 6'ncı sıradaki konumunu nasıl yukarıya taşıyabileceğini konuştuk.
BTK'nin yeni 'İpek Yolu' projesindeki konumu, İpek Yolu'nun kavşak noktası olan Konya'ya da önümüzdeki dönemde, başta lojistik ve ulaşım, yeni sektörler üzerinden önemli katkı sağlayacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Küresel kutuplaşmanın ‘ekonomik’ sonuçlar 19 Nisan 2024 | 32 Okunma Küresel ekonominin 4 ‘derinleşen’ sorunu 17 Nisan 2024 | 102 Okunma Türkiye’nin küresel hedefi yüzde 1.5 15 Nisan 2024 | 99 Okunma Küresel talebin direnci ve Türkiye’nin büyümesi 10 Nisan 2024 | 59 Okunma Küresel enflasyonun değişen anatomisi 08 Nisan 2024 | 31 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar