AB-ABD savaşı fena tırmanıyor

Bu hafta sonu genel seçimlerini gerçekleştirecek olan Almanya'ya şunu hatırlatmak gerekiyor; 'ABD ile ticari savaşınız daha da tırmanacak'. Alman siyasetçiler, kendi genel seçimlerinde Türkiye'ye laf yetiştirinceye kadar...

Bu hafta sonu genel seçimlerini gerçekleştirecek olan Almanya'ya şunu hatırlatmak gerekiyor; 'ABD ile ticari savaşınız daha da tırmanacak'. Alman siyasetçiler, kendi genel seçimlerinde Türkiye'ye laf yetiştirinceye kadar, İngiltere'nin 'Brexit' kararının kodlarını okumaya, AB ile ABD arasında ticaret savaşlarının neden tırmandığına kafa yorsalardı, yakın gelecekleri için daha yararlı olurdu.
Bugün, Türkiye'ye 'Zarrab' davası üzerinden yürütülmeye çalışılan operasyon, yakın gelecekte Avrupalı şirketler için de geçerli olabilir, olacak.
ABD'nin Alman otomotiv devi Volkswagen'e emisyon skandalı nedeniyle ceza kesmesi ile başlayan süreçte, Apple'a, İrlanda ile yaptığı özel vergi anlaşması nedeniyle, AB'nin verdiği cezaya, ABD'nin çok sert tepki gösterip, cezanın Volkswagen skandalı ile ortaya çıkan süreç ve cezaların sonucu olduğunu iddia etmesini hatırlatırsak, Alman siyasetçilerin Türkiye'yi değil, giderek gerginleşen ekonomik, siyasi ve askeri ilişkiler dolayısı ile, esas ABD'yi gündemlerine almaları kendileri için daha yararlı olacak.
Savaşı tırmandıran son iki gelişmeden ilki, AB'nin Google'a kestiği 2.42 milyar euroluk ceza. Google'a arama sonuçlarıyla ilgili söz konusu manipülasyonu 90 gün içinde durdurmaz ise, bağlı olduğu Alphabet'in dünya genelindeki günlük cirosunun yüzde 5'i oranında ek cezalar gündeme gelebilir. ABD'nin bu hamleye cevabı, Deutsche Bank'a 14 milyar euro ceza kesmek oldu. AB Komisyonu'nun Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager ise, karşılık olarak, 185 ABD'li şirketin CEO'suna, "Sizleri de araştırırız" tehdidinde bulundu.
ABD iş dünyası ise, AB'deki yatırımlarını geri çekeceklerini belirttiler. Uzmanlar Apple'ın sadece ilk cephe olduğunu;
McDonald's, Amazon, Starbucks ve Fiat Chrysler'in de cezalara maruz kalabileceğini belirtmekteler.
AB-ABD gerginliği, Euronews'un haberine göre, başka alanlara da sıçramış durumda.
Balkan araştırma grubu BIRN ve OCCRP'nin yayınladığı rapora göre, Pentagon'un Almanya'daki askeri üsleri kullanarak Suriye'deki DEAŞ karşıtı militanlara tonlarca silah gönderdiği ve bu silahlara ilişkin tutanaklarda da 'sahtecilik' yapıldığı belirtiliyor.
Pentagon, Suriye'de muhaliflere silah yardımı için 584 milyon, Sovyet yapımı silahların satın alınması programına ise 900 milyon dolarlık bütçe ayırmış. Operasyon, ABD Özel Kuvvetler Komutanlığı (SOCOM) ve New Jersey merkezli Picatinny Arsenal adlı bir silah deposu şirketi üzerinden yürüyor.
Alman siyasetçilerin Türkiye karşıtlığının arkasını ve tırmanan AB-ABD gerginliğini iyi okuyalım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
2024’ün beş küresel riski 22 Nisan 2024 | 97 Okunma Küresel kutuplaşmanın ‘ekonomik’ sonuçlar 19 Nisan 2024 | 41 Okunma Küresel ekonominin 4 ‘derinleşen’ sorunu 17 Nisan 2024 | 105 Okunma Türkiye’nin küresel hedefi yüzde 1.5 15 Nisan 2024 | 100 Okunma Küresel talebin direnci ve Türkiye’nin büyümesi 10 Nisan 2024 | 61 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar