2018’in önceliği maliyet enflasyonu

Siz bu satırları okurken Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından detayları paylaşılmakta veya çoktan paylaşılmış olan 2018-2020 Orta Vadeli Program'a (OVP) yönelik, Cemil Ertem'in ve Okan...

Siz bu satırları okurken Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından detayları paylaşılmakta veya çoktan paylaşılmış olan 2018-2020 Orta Vadeli Program'a (OVP) yönelik, Cemil Ertem'in ve Okan Müderrisoğlu'nun dünkü yazılarındaki önemli tespit ve mesajlara katkıda bulunmak isterim. Başbakan Binali Yıldırım'ın önemli ipuçlarını paylaştığı OVP hedefleri, işsizlik ve enflasyonda iyileştirici adım ve sonuçların sürdürülebilir büyüme ile birlikte elde edilmesine odaklı bir programı tanımlıyor. Şahsi görüşüm, bu modelin, bu programın başarıya ulaşmasının öncelikli koşullarından birisinin 'maliyet enflasyonu' ile mücadele olduğuna işaret ediyor.
Yurtiçi piyasalara mal üreten firmalarımızın üretim maliyetlerindeki artış, yani son bir yılda üretim esnasında katlandıkları maliyetlerdeki artış oranı yüzde 16.3, tarımsal üretim yapan firmalarımızın katlandığı maliyet artışı yüzde 10.5, ihracat amaçlı üretim yapan firmalarımızın katlandığı maliyet artışı yüzde 24'e yakın.
Söz konusu maliyet artışlarının yüzde 10'un aşağısına çekilmesini sağlayacak tedbir ve adımlar, öncelikle, firmaların kârlılığını ve yatırım yapma şevkini olumlu yönde etkileyecektir. Bu nedenle, döviz kurlarında istikrarı sağlayacak tedbirlerin ve adımların hammadde ithalatında maliyetleri dizginlemesi, alınacak tedbirlerle kredi faiz oranlarındaki gerilemenin finansman maliyetlerinde sağlayacağı iyileşme, reel sektörü hem yatırım, hem de istihdam açısından ciddi manada cesaretlendirecektir.
Maliyet enflasyonunun dizginlenmesi, aynı zamanda tüketiciye yansıyan talep enflasyonunu da yüzde 7 ve altına çekeceğinden dolayı, halkın 'hayat pahalılığı'na yönelik algısında ciddi iyileşmeye, tüketici güveninde yükselmeye sebep olacaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni gündem ‘Tedarik Risk Yönetimi’ 29 Mart 2024 | 37 Okunma Kakao küresel tarım fiyatlarından koptu 27 Mart 2024 | 421 Okunma Türkiye’nin Gücü ve OECD İstanbul Merkezi 25 Mart 2024 | 65 Okunma ‘5. Nesil Toplum’un yakıtı ‘veri’ 22 Mart 2024 | 42 Okunma Küresel büyümede ‘Yükselenler’ ve ABD başat 20 Mart 2024 | 334 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar