Reel sektör: Enseyi karartmıyoruz

Dünyada, hem '15 Temmuz' gibi bir hainliği bertaraf edecek, hem de mega projeleri başarıyla tamamlayabilecek, Türkiye gibi kaç ülke biliyorsunuz? Türkiye'nin azmi, 'istiklal' mücadelesine yönelik kararlılığı, ülkenin...

Dünyada, hem '15 Temmuz' gibi bir hainliği bertaraf edecek, hem de mega projeleri başarıyla tamamlayabilecek, Türkiye gibi kaç ülke biliyorsunuz? Türkiye'nin azmi, 'istiklal' mücadelesine yönelik kararlılığı, ülkenin bekasını kendi problemlerinin önüne koymayı şiar edinmiş bir halk ve reel sektörle yürüyor.
Misal mi; TCMB'nin Reel Kesim Güven Endeksi ve İktisadi Yönelim Anketi'ne göre, reel sektörün yüzde 75.4'ünün firmasında çalışan istihdamı aynı düzeyde korumaya kararlı olması. Reel sektörün yüzde 16.1'i ise, gelecek 3 ayda istihdamımı artırabilirim, diyor. Sadece, yüzde 8.5'i azalabilir, diyor. 2017'nin bütününde, en az yüzde 4 büyüme, işsizliğin artmasını engellemek, ekonomik aktiviteyi canlı tutmak, hem kamunun, hem de özel sektörün öncelikli hedefi. Firmaların, şirketlerin istihdamını koruma kararlılığı kritik önemde.
Döviz operasyonlarına, Türkiye Ekonomisi'ne yönelik algı manipülasyonlarına rağmen, firmaların yüzde 76.1'i bir ay öncesine göre sektörlerindeki genel gidişatın ya iyi ya da aynı düzeyde olduğunu düşünüyor. Reel sektörün yüzde 79.5'i gelecek 3 ayda üretiminin ya artacağını ya aynı kalacağını öngörürken, yüzde 77.3'ü yurtiçi siparişlerin, yüzde 83.1'i ise ihracat siparişlerinin ya artacağını ya da aynı düzeyde kalacağını belirtmiş. 2017'de en az yüzde 4 büyüme hedefi için net ihracatın büyümeye katkısı sağlanmalı ve bu nedenle yeni bir ihracat seferberliği son derece anlamlı. Eylül-aralık döneminde, gelecek 12 ayda reel sektörde yatırımların artacağını bekleyen firma oranı yüzde 19 ile 21 arası değişmiş.
Yatırımların artacağı ve aynı düzeyde devam edeceğini bekleyen firma oranı yüzde 78.7. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'seferberlik' çağrısına bir karşılık var reel sektörde.

Kamu ödenekleri kritik önemde

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
2024’ün beş küresel riski 22 Nisan 2024 | 97 Okunma Küresel kutuplaşmanın ‘ekonomik’ sonuçlar 19 Nisan 2024 | 41 Okunma Küresel ekonominin 4 ‘derinleşen’ sorunu 17 Nisan 2024 | 105 Okunma Türkiye’nin küresel hedefi yüzde 1.5 15 Nisan 2024 | 100 Okunma Küresel talebin direnci ve Türkiye’nin büyümesi 10 Nisan 2024 | 61 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar