Yerel seçimleri en çok ne etkiler?

AK Parti belediye başkan adayları için başvuruları başlattığı söyleniyor. Henüz resmi bir açıklama yok ama yerel seçim heyecanını erkene çekti bu haber. Büyükşehir, il ve ilçe...

AK Parti belediye başkan adayları için başvuruları başlattığı söyleniyor. Henüz resmi bir açıklama yok ama yerel seçim heyecanını erkene çekti bu haber. Büyükşehir, il ve ilçe belediye başkan adayları için zorlu bir yarış başladı demektir.

Bazı şehirlerde başkan adayları için zor olan, AK Parti içinde aday adayları arasından sıyrılabilmek. Diğer partilerle girdikleri asıl seçim daha kolay onlar için.

Tabii zorlu şehirler de var. Orada hem aday olabilmek, hem de diğer partiler arasından sıyrılıp başkan koltuğuna oturmak zor.

BELEDİYE BAŞKANLIĞININ KIYMETİ NEDEN ARTTI?

Yeni Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildiği günden beri, milletvekilliği algısında bir erozyon oldu. İnsanlar nedense bakan olamayacak vekillik makamını önemsiz görmeye başladılar. Oysa ciddi bir kanun çıkarma krizinden bunun ne kadar önemli olduğunu görecek herkes. Yine de ilk seçim olduğu için bu algı yerleşti.

Buna mukabil belediye başkanlığının kıymeti arttı. Siyasetçiler, bağımsız karar alma mekanizmalarına sahip, kendi bütçesi olan ve merkezi hükümetle az ilişkisi olan belediye başkanlığını daha önemli, kuvvetli ve fonksiyonel görüyorlar. Bu yüzdendir ki, bu seçimde belediye başkanlığına ilgi yoğun olacak. Ayrıca daha nitelikli ve yüksek kalibrede adayların başvuracağını tahmin ediyorum.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kızmak yok -1- Muhalefette değişim zamanı 29 Mayıs 2023 | 1.497 Okunma 2. tur seçmen psikolojisini anlamak 26 Mayıs 2023 | 530 Okunma Seçim sonuçları konusunda önemli bir bilgi 25 Mayıs 2023 | 1.085 Okunma Aşk ve nefret arasında siyaset 23 Mayıs 2023 | 807 Okunma Seçimden dersler 3: Meral Hanım 19 Mayıs 2023 | 745 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar