Yabancı medyanın Türkiye ilgisi

Yeni Şafak Gazetesi yazarı Kemal Öztürk bugün seçim, oy sayımları, itirazlar, mazbata gibi gündemde günlerdir yer alan konulardan sıyrılarak bambaşka bir konuyu irdeledi. Öztürk, Türkiye'de medyanın editöryel ve etik anlamda büyük bir kriz yaşaması nedeniyle yabancı medya kuruluşların ülkemizde var olma ve daha çok okunup izlenmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Uzun süreden beri yabancı medyanın Türkiye’deki yatırımlarını izlemeye çalışıyorum. Son olarak İngiltere’nin ünlü gazetesi The Independent Türkçe yayınları başlatarak, diğer yabancı medya kervanına katıldı. Suudi Arabistan fonuyla yayın yapan gazete, diğer dillerin yanı sıra, bundan böyle Türkçe yayın da yapacak.

Daha önce El Cezire ilk kez Türkçe yayın yaparak dikkatleri üzerine çekmişti. Önce Türkçe televizyon kurulmuş, çok güçlü bir kadro oluşturulmuştu. Ancak televizyon çok büyük masraflar yapmasına rağmen bir türlü yayına geçmedi. Sonra proje sosyal medya yayınlarına dönüştürüldü. Deneyimli Gazeteci Gürkan Zengin’in yönettiği proje gazetecilik olarak başarılı yayın yapsa da daha sonra kapatıldı. Proje gazetecilik değil de, daha çok siyasi nedenlerle sona erdirildi sanırım.

ÇOK SAYIDA DEVLET TÜRKİYE’DE MEDYAYA GİRDİ

Başarısızlıkla sonuçlanan EL Cezire projesine rağmen, bu diğer yabancı medya kuruluşlarının Türkiye’deki girişimlerini engellemedi.

Bu konuda en dikkat çekici girişimlerden biri, Rusya’ya ait Sputnik projesidir. Hem sosyal medya, hem radyo, hem de internet yayını ile dikkatleri çeken proje, yabancı yayınlar içinde en çok izlenen ve etki oluşturan proje oldu.

Almanların Deutsche Welle (DW) İngilizlerin BBC Türkçe de çok aktif ve etkili yayınlar yaparak bu alanda kendilerine yer açtılar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kızmak yok -1- Muhalefette değişim zamanı 29 Mayıs 2023 | 1.497 Okunma 2. tur seçmen psikolojisini anlamak 26 Mayıs 2023 | 530 Okunma Seçim sonuçları konusunda önemli bir bilgi 25 Mayıs 2023 | 1.085 Okunma Aşk ve nefret arasında siyaset 23 Mayıs 2023 | 807 Okunma Seçimden dersler 3: Meral Hanım 19 Mayıs 2023 | 745 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar