Müslümanların Ortadoğu vizyonu nedir?

Herkesin bir Ortadoğu projesi var sanırım. ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesi yıllardır konuşuluyor. Yarısı spekülasyon olsa da, Bush, Obama ve Trump’ın başkanlığı döneminde bu proje...

Herkesin bir Ortadoğu projesi var sanırım. ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesi yıllardır konuşuluyor. Yarısı spekülasyon olsa da, Bush, Obama ve Trump’ın başkanlığı döneminde bu proje değişkenlik gösterse de, ABD’nin Ortadoğu’ya yönelik bir projesi var.

YABANCI DEVLETLERİN ORTADOĞU PROJELERİ

Şu anda Somut olarak Suriye’nin Kuzeyinde PYD/PKK’ya bir butik devlet kurdurmak için yoğun faaliyet içinde ABD. Söylenenlere göre sonrasında Irak’ın kuzeyindeki Kürt bölgesiyle birleştirmek ve oradan Akdeniz’e inmek, petrol nakil güzergahı kurma niyeti varmış. İran tekrar baş düşman olurken, Suud’un başını çektiği körfez blokunu da kontrolü altına aldı. Velhasıl ABD’nin karmaşık ve değişken de olsa bir projesi var.

Video: Müslümanların Ortadoğu vizyonu nedir?

İsrail ise ‘Arz-ı Mev’ud’, yani vaat edilmiş toprakların peşinde. Bu toprakların sınırları da tartışma konusu. Lakin İsrail’in mevcut sınırlarını aşan, başka ülke topraklarını da içine alan bir büyük toprak edinme projesinin varlığını herkes kabul ediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kızmak yok -1- Muhalefette değişim zamanı 29 Mayıs 2023 | 1.497 Okunma 2. tur seçmen psikolojisini anlamak 26 Mayıs 2023 | 530 Okunma Seçim sonuçları konusunda önemli bir bilgi 25 Mayıs 2023 | 1.086 Okunma Aşk ve nefret arasında siyaset 23 Mayıs 2023 | 807 Okunma Seçimden dersler 3: Meral Hanım 19 Mayıs 2023 | 745 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar