Kaşıkçı olayında Türkiye ne yapacak?

Türkiye’nin uluslararası hukuk açısından yapacağı çok fazla bir şey yok, en başta bunu söyleyelim. Zira uluslararası sözleşmelere göre, o konsolosun silahı çekip...

Türkiye’nin uluslararası hukuk açısından yapacağı çok fazla bir şey yok, en başta bunu söyleyelim. Zira uluslararası sözleşmelere göre, o konsolosun silahı çekip, Kaşıkçı’yı herkesin gözünün önünde vurduğunu görseniz bile bir şey yapamazsınız. Ne konsolosluğa girebilirsiniz, ne içeriden katil olduğunu düşündüğünüz birini tutuklayabilirsiniz. En çok adamı sınır dışı edersiniz. Tuhaf ama acı gerçek bu. Geçelim.

Bunlar normal hukuk kuralları. Şuna eminim, Kaşıkçı’yı öldürdüğü söylenen suikast timinin eğer konsolosluğun içinde olduğunu tespit edilseydi, Türkiye rutin dışına çıkıp, kimsenin bağırmasına bakmadan, katilleri alırdı oradan. Lakin katiller oradan gittiği için, Türkiye sadece azmettiricilerin olduğu konsolosluğa rutin dışına çıkarak müdahale etmez.

Şimdi uluslararası hukuk içinde kalarak süreci yönetiyor. İzin aldı, konsolosluğa girecek, inceleme yapacak ve hukuki süreci devam ettirecek. Bu incelemede bir şey bulamayabilir. Ancak hukuki açıdan bunu yapması gerekir.

TÜRKİYE’NİN ELİ SANILDIĞINDAN DAHA GÜÇLÜ

Türkiye’nin eli sanıldığından daha güçlü. Sanırım Milli İstihbarat Teşkilatı’nı hafife aldılar. Eğer duyduklarım doğru çıkarsa, Suud’un kaçacak bir yeri olmadığını hep birlikte göreceğiz. Bir kere Türkiye, Karlov suikastından sonra yabancı misyon merkezlerini koruma işini sağlam tutuyor. Suud konsolosluğuna giriş çıkışı kaydeden bizim kendi güvenlik kameralarımız var. Suud, Kaşıkçı’nın içeri girdiğine dair bilgi yok dedi ama dün Washington Post gazetesi Kaşıkçı’nın içeri girerken çekilmiş görüntü karesini yayınladı. O kare bizim güvenlik kameramızla çekildi. Ve oradan Kaşıkçı’nın bir daha çıkmadığı yine o kayırlarla ispatlanacak.

Şunu söyleyebiliriz, Kaşıkçı’nın içeri girerkenki görüntüsü en güçlü delil değil. Türkiye’nin elinde ya içeriden de kayıt varsa? Tüm bunları soruşturma tamamlandıktan sonra anlayacağız. Asıl kritik konu da o zaman başlayacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kızmak yok -1- Muhalefette değişim zamanı 29 Mayıs 2023 | 1.497 Okunma 2. tur seçmen psikolojisini anlamak 26 Mayıs 2023 | 530 Okunma Seçim sonuçları konusunda önemli bir bilgi 25 Mayıs 2023 | 1.085 Okunma Aşk ve nefret arasında siyaset 23 Mayıs 2023 | 807 Okunma Seçimden dersler 3: Meral Hanım 19 Mayıs 2023 | 745 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar