Kaçınılmaz bir kader midir yaptırımlar?

42 yıl önce yaşananlar, bugün yaşadıklarımızın aynısı. Bize yine “müttefikimiz” dediğimiz ABD yaptırım uyguluyor, NATO üyesi ülkeler gemilerimize hukuku çiğneyerek çıkıyor, “dost” dediğimiz ülkeler bizi tehdit ediyor.

1978 yılında, dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in BBC’ye verdiği röportajı izliyorum. Meslektaşım Kübra Par, röportajı Habertürk’te ekranlara taşıdığında, içimden şu cümleler geçti: “Tarih bu kadar bire bir tekerrür edemez…”

O tarihlerde gündemde ABD’nin Türkiye’ye uyguladığı yaptırımlar var yine. Türkiye bu kıskaçtan kurtulmak için doğu blokuna yaklaşıyor. BBC ise ‘batıdan kopup, komünist bloğuna mı katılacaksınız? NATO’dan çıkacak mısınız? Tehdit mi ediyorsunuz?’ şeklindeki sorularla bir de Ecevit’i sıkıştırmaya kalkıyor.

Rahmetli Ecevit çok diplomatik dille, tüm soruları ustalıkla cevaplıyor. Ve sanki bugünü anlatan dramatik cümleler kuruyor: Bizi komünist ya da sosyalist ülkeler değil, müttefikimiz dediğimiz, NATO üyesi ülkeler tehdit ediyor, yaptırım uyguluyor… Kendi ayaklarımız üzerinde durmak zorundayız…

Bu köşe yazısını aşağıdaki linke tıklayarak sesli bir şekilde dinleyebilirsiniz

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kızmak yok -1- Muhalefette değişim zamanı 29 Mayıs 2023 | 1.494 Okunma 2. tur seçmen psikolojisini anlamak 26 Mayıs 2023 | 527 Okunma Seçim sonuçları konusunda önemli bir bilgi 25 Mayıs 2023 | 1.077 Okunma Aşk ve nefret arasında siyaset 23 Mayıs 2023 | 806 Okunma Seçimden dersler 3: Meral Hanım 19 Mayıs 2023 | 739 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar