Hoşafınızın yağı kesildi yoldaşlar

Her ne kadar siz bana, “yandaş gazeteci, Erdoğan yalakası, AKP borazanı,” gibi sevimsiz sıfatlarla hitap etseniz de, ben öyle yapmayacağım. Kibarca ‘yoldaş’ diyorum size. Yoksa ben de size, “Cihangir’in...

Her ne kadar siz bana, “yandaş gazeteci, Erdoğan yalakası, AKP borazanı,” gibi sevimsiz sıfatlarla hitap etseniz de, ben öyle yapmayacağım. Kibarca ‘yoldaş’ diyorum size. Yoksa ben de size, “Cihangir’in sümsük solcuları, Kadıköy’ün bitli komünistleri” diyebilirdim ama demiyorum. Nezaket bende kalsın. Bu girişten sonra konuya geleyim.

‘Hoşafın yağı kesildi” lafı bir Anadolu deyimidir. Bunu açıklayarak başlayayım söze. Malum, halk hareketi olduğunuzu düşünseniz de, komün hayatı içinde Anadolu deyimlerine pek yer vermezsiniz. Eh bu deyim, Marks’ın diyalektiğinde de kullanılmadığına göre, açıklamak gerek.

HOŞAFIN YAĞI NASIL KESİLİR?

Yoldaşlar,

“Hoşafın yağı kesildi” deyiminin hikayesi şöyledir. Eskiden yeniçeri askerlerine tek kepçe ile yemek dağıtılırmış. Aynı kepçe ile hoşaf da koyulunca, hoşafın üstünde yağ tabakası olurmuş. Bir gün aşçı baba demiş ki, ‘hoşafa yağlı kepçeyi batırmayın, temiz kepçe ile verin’. Yeniçeri her zaman hoşafta yağ görmeye alışmış ya, o gün görmeyince, “hoşafın yağı kesildi” diye kazan kaldırmış. İsyan edecek bahane arıyorlarmış meğer.

Sizin en çok baş vurduğunuz Ekşi Sözlük’te detaylarını okursunuz. Bizim sözlükte, yani Türk Dil Kurumu Sözlüğü'nde, “söyleyecek söz, verecek karşılık veya yapacak bir şey bulamayacak bir duruma düşmek” şeklinde açıklanır bu deyim.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kızmak yok -1- Muhalefette değişim zamanı 29 Mayıs 2023 | 1.497 Okunma 2. tur seçmen psikolojisini anlamak 26 Mayıs 2023 | 530 Okunma Seçim sonuçları konusunda önemli bir bilgi 25 Mayıs 2023 | 1.086 Okunma Aşk ve nefret arasında siyaset 23 Mayıs 2023 | 807 Okunma Seçimden dersler 3: Meral Hanım 19 Mayıs 2023 | 745 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar