Avrupa'da ikinci Müslüman sürgünü

711 yılında, Kuzey Afrika'dan İspanya topraklarına çıkan Tarık Bin Ziyad gemileri yakarak, artık bu topraklarda yaşamaktan başka bir alternatifleri olmadığını ilan etti. O tarihte karanlık bir Orta Çağ...

711 yılında, Kuzey Afrika’dan İspanya topraklarına çıkan Tarık Bin Ziyad gemileri yakarak, artık bu topraklarda yaşamaktan başka bir alternatifleri olmadığını ilan etti.

O tarihte karanlık bir Orta Çağ dönemi yaşayan İspanya, tarihin gördüğü en görkemli, en ışıltılı medeniyetin temsilcileriyle karşılaştı.

İlk kez kütüphane, hamam, muhteşem güzellikte binalar ve bilimle tanıştı. İslam medeniyetinin en parlak dönemi sayılan Endülüs Müslüman devletindeki giyim kuşamdan konuşulan dile, eğitim kurumlarındaki bilimden sanata kadar, her şey Avrupa’da hayranlıkla taklit edildi.

Örneğin Batılılarca Orta Çağ biliminin kurucusu ve “büyük üstat” olarak kabul edilen İbn-i Sina’nın (Avrupalılar ona ‘Avicenna’ diyordu) ‘Tıbbın Kanunu’ kitabı 400 yıl boyunca Avrupa’da ders kitabı olarak okutuldu. Prenslerin Endülüs’te eğitim görmesi bir ayrıcalık ve üstünlüktü.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kızmak yok -1- Muhalefette değişim zamanı 29 Mayıs 2023 | 1.494 Okunma 2. tur seçmen psikolojisini anlamak 26 Mayıs 2023 | 527 Okunma Seçim sonuçları konusunda önemli bir bilgi 25 Mayıs 2023 | 1.077 Okunma Aşk ve nefret arasında siyaset 23 Mayıs 2023 | 806 Okunma Seçimden dersler 3: Meral Hanım 19 Mayıs 2023 | 739 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar