Dış politikada sert virajlar

Öyle hafife almayın. ABD ile yaşanan vize krizi, uzun yılların en ciddi diplomatik krizidir. İki müttefik ülke arasında pek görülmemiş, NATO üyeleri arasında hiç görülmemiş bir gelişmedir bu. Sert ve...

Öyle hafife almayın. ABD ile yaşanan vize krizi, uzun yılların en ciddi diplomatik krizidir. İki müttefik ülke arasında pek görülmemiş, NATO üyeleri arasında hiç görülmemiş bir gelişmedir bu. Sert ve keskin bir viraja girdik.

Henüz Barzani krizinin keskin virajından çıkmamıştık. Onun neden olduğu gerilim ve stres üzerimizdeyken, ABD’nin yaptığı bu hamle iyice sıkıştırdı bizi. ABD Rusya’ya, İran’a, Çin’e yapmadığını bize yaptı. Ne yenilir, ne yutulur. Bu kadar sert bir hamle ancak “yaptırım” olarak tanımlanabilir ki sadece hasımlara yapılır. Gerçi ABD hiç kimsenin dostu değildir.

ZATEN HASIMDI, İLAN ETMİŞ OLDU

İşin gerçeği, uzun süredir devam eden hasmane tutumunu ilk kez aleni olarak dünyaya ilan etmiş oldu ABD. Irak’ta, Suriye’de resmen ayrı kamplarda yer aldık ve resmen hasımca tutumlarla karşılaştık. Suriye’de burnumuzun dibine 3 bin TIR silah sokup, baş düşmanımız PKK/PYD’ye verip, butik bir devlet kurdurmak isteyen bir ülkeden müttefik olmaz zaten.

Ancak kağıt üstünde müttefikiz. NATO üyesiyiz, ticari, siyasi ve askeri ilişkilerimiz birbirine girmiş durumda. Böyle olunca ABD’nin yaptığına “dost kazığı” denir. Diplomatik olmasa da adı budur. Zaten uzun süreden beri, dünyada diplomasinin tüm kuralları altüst olmuş, geleneksek tüm kuramlar çökme noktasına gelmişti. Yine de her ülke el atlından, masa kenarından birbirine vururdu. Vekalet savaşını, örtülü operasyonlarını pek hissettirmek istemezdi.

DARBENİN ‘İRTİBAT GÖREVLİSİ’ Mİ?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kızmak yok -1- Muhalefette değişim zamanı 29 Mayıs 2023 | 1.494 Okunma 2. tur seçmen psikolojisini anlamak 26 Mayıs 2023 | 527 Okunma Seçim sonuçları konusunda önemli bir bilgi 25 Mayıs 2023 | 1.077 Okunma Aşk ve nefret arasında siyaset 23 Mayıs 2023 | 806 Okunma Seçimden dersler 3: Meral Hanım 19 Mayıs 2023 | 739 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar