Türk-Alman ilişkilerini anlamak V: Diaspora ve lobi

Türk-Alman ilişkileri konusundaki serinin bu son yazısında iki ülke ilişkilerinin şekillenmesinde giderek etkisini artıran Almanya’daki Türkiye diasporası ve Türkiye karşıtı lobiden bahsetmek istiyorum.Bilindiği gibi...

Türk-Alman ilişkileri konusundaki serinin bu son yazısında iki ülke ilişkilerinin şekillenmesinde giderek etkisini artıran Almanya’daki Türkiye diasporası ve Türkiye karşıtı lobiden bahsetmek istiyorum.
Bilindiği gibi Almanya’da 3 milyondan fazla Türkiye kökenli insan yaşıyor. Bunların yarıdan fazlası Almanya’da doğmuş kişilerden oluşuyor. Bunlar arasında Türk vatandaşlığını koruyanlar sayıca hâlâ fazla olsa da, Alman vatandaşı olanların sayısı da yarıya yakın bir rakamı oluşturuyor.
Yani 24 Eylül’de Almanya’da yapılacak genel seçimlerde oy kullanma hakkına sahip olan 1 milyondan fazla Türkiye kökenli insanın varlığı söz konusu. Berlin’in Türkiye siyasetine müdahaleleri düşünüldüğünde, Ankara’nın da Almanya seçimlerinde önemli rol oynayabilecek olan bu Türkiye kökenli seçmenlere yönelik bir strateji geliştirmesi çok önemli. Böyle bir strateji, Almanya’daki bütün siyasi partilerin Türkiye karşıtlığı üzerinden oy devşirmek için Türkiye’ye karşı saldırgan politikalarda yarışmalarına engel olabilir.
Almanya’daki Türkiye kökenli diasporaya biraz yakından bakıldığında, bu kitlenin çok büyük bir bölümünün aslında muhafazakâr eğilimlere sahip olduğu ve Türkiye siyaseti söz konusu olduğunda iktidardaki AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sempatiyle yaklaştıkları görülür. Almanya, Hollanda ve Avusturya ile son dönemde yaşanan krizlerde bu muhafazakâr çoğunluğun açık bir şekilde Erdoğan’a destek verdiği görüldü. Bu desteğin çok farklı sebepleri var, ancak bunlar arasında, Türkiye kökenli oldukları için kendilerini dışlanmış ve ezilmiş hissettikleri Almanya karşısında Türkiye’nin dik duruşundan memnun olmaları özellikle vurgulanabilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’yi Rusya’dan ayırmak! 18 Nisan 2018 | 164 Okunma ABD-Rusya gerginliğinde Türkiye’nin tavrı ne olmalı? 14 Nisan 2018 | 216 Okunma Suriye’den Üçüncü Dünya Savaşı çıkar mı? 11 Nisan 2018 | 236 Okunma Terör devleti ve ortakları 07 Nisan 2018 | 86 Okunma Türkiye-Rusya-İran zirvesi neden önemli? 04 Nisan 2018 | 145 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar