Türk-Alman ilişkilerini anlamak - II: Ekonomi

Başbakan Binali Yıldırım perşembe günü Türkiye’de yatırım yapan Alman şirketlerinin temsilcileriyle buluştu ve diğer yabancı yatırımcılar gibi, Alman şirketlerinin Türkiye’deki...

Başbakan Binali Yıldırım perşembe günü Türkiye’de yatırım yapan Alman şirketlerinin temsilcileriyle buluştu ve diğer yabancı yatırımcılar gibi, Alman şirketlerinin Türkiye’deki yatırımlarının Türk devletinin garantisi altında olduğunu vurguladı. Alman hükûmetinden gelen ekonomik yaptırım tehditlerinin ardından bu gerekli bir adımdı.
Aynı gün medyaya, Enerji Bakanlığının 1000 megawatlık rüzgâr enerjisi ihalesine başvuran dünyanın ilgili alandaki en büyük sekiz firmasından dördünün Alman firmaları olduğu yansıdı. Gerek bu haber gerekse Başbakan Yıldırım’ın toplantısı, Alman şirketlerinin Türkiye’deki kârlı yatırımlardan vazgeçmek istemediklerinin ve kendi hükûmetlerinden bu yönde gelen olumsuz telkinlere kulak asmayacaklarının göstergesi oldu.
Dizel skandalı, egzoz gazı emisyon skandalı gibi sorunlar nedeniyle hem Avrupa hem de Amerika’da ciddi şekilde köşeye sıkıştırılan Alman otomobil şirketleri, Washington’un yeni Rusya yaptırımları nedeniyle milyar dolarlık yatırımları tehlikeye giren Alman enerji şirketleri ve Amerikan Başkanı Donald Trump’ın Almanya’nın aşırı ihracat fazlasını hedef alan eleştirileriyle bu ülke pazarına yönelik satışlarını tehlikede gören bütün Alman firmaları düşünüldüğünde, uluslararası alanda bu kadar sıkıntılarla karşı karşıya olan Alman şirketlerinin en son isteyeceği şey Türkiye pazarını da tehlikeye atmak olacaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’yi Rusya’dan ayırmak! 18 Nisan 2018 | 164 Okunma ABD-Rusya gerginliğinde Türkiye’nin tavrı ne olmalı? 14 Nisan 2018 | 216 Okunma Suriye’den Üçüncü Dünya Savaşı çıkar mı? 11 Nisan 2018 | 236 Okunma Terör devleti ve ortakları 07 Nisan 2018 | 86 Okunma Türkiye-Rusya-İran zirvesi neden önemli? 04 Nisan 2018 | 145 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar