Kerkük neyin işareti?

Kerkük’ün Irak ordusu tarafından ele geçirilmesi Irak ve Orta Doğu siyaseti açısından kuşkusuz önemli bir gelişme olarak tarihe geçti. Arap İsyanları dalgasının başlamasından itibaren Suriye...

Kerkük’ün Irak ordusu tarafından ele geçirilmesi Irak ve Orta Doğu siyaseti açısından kuşkusuz önemli bir gelişme olarak tarihe geçti. Arap İsyanları dalgasının başlamasından itibaren Suriye, Irak, Libya ve Yemen’de devlet dışı grupların kendilerine bölgesel ya da küresel müttefikler bularak şehirleri işgal etmesine ve “devlet içerisinde devletçikler” oluşturacak şekilde fiilî sınırlar çizmesine şahit olmuştuk.
DEAŞ, El-Kaide’nin türevleri ve PYD/PKK gibi terörist unsurların yanında, Hizbullah, Ensarullah, Haşdi Şabi, ÖSO ve IKBY gibi kimine göre meşru kimine göre ise gayrimeşru örgüt ve yönetimler bölge ülkelerinin ya da ABD ve Rusya gibi küresel güçlerin desteğiyle geniş alanları kontrol eder hâle geldiler. DEAŞ’ın en güçlü olduğu dönemde kontrol ettiği topraklar Irak ve Suriye’nin geri kalan topraklarından daha büyük bir alana ulaşmıştı.

Özellikle DEAŞ ve El-Kaide’nin ele geçirdiği toprakların “görünmez bir el” tarafından bölge haritasının değiştirilmesi için bir fırsat olarak kullanılmasına şahit olduk. Herkese korku salan DEAŞ’ın ABD tarafından desteklenen PYD/PKK karşısında nasıl kolayca geri çekildiğine ve kontrol ettiği şehirleri bu örgüte teslim ettiğine anlam vermeye çalıştık. ABD ve diğer Batılı ülkelerin desteğiyle Afrin ve Menbiç’ten Rakka ve Deyr ez-Zor’a uzanan geniş bir coğrafyayı kontrol etmeye başlayan PYD/PKK’nın, Suriye’nin Kürt bölgelerindeki halkın önemli bir kısmı tarafından bile desteklenmezken, Arap şehirlerini DEAŞ’tan “kurtarmasını” ve ardından bu şehirlere sahip çıkmasını izledik.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’yi Rusya’dan ayırmak! 18 Nisan 2018 | 164 Okunma ABD-Rusya gerginliğinde Türkiye’nin tavrı ne olmalı? 14 Nisan 2018 | 216 Okunma Suriye’den Üçüncü Dünya Savaşı çıkar mı? 11 Nisan 2018 | 236 Okunma Terör devleti ve ortakları 07 Nisan 2018 | 86 Okunma Türkiye-Rusya-İran zirvesi neden önemli? 04 Nisan 2018 | 145 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar