Irak Kürtleri şimdi daha mı huzurlu?

Büyük tepkilere ve tartışmalara rağmen Kuzey Irak’ta bağımsızlık referandumu yapıldı.İran, hava sahasını Kuzey Irak’tan yapılan uçuşlara kapatıp kendisi de bu bölgeye yönelik...

Büyük tepkilere ve tartışmalara rağmen Kuzey Irak’ta bağımsızlık referandumu yapıldı.
İran, hava sahasını Kuzey Irak’tan yapılan uçuşlara kapatıp kendisi de bu bölgeye yönelik uçuşlara son verdi.
Türkiye de benzer bir adım attı ve Türk Hava Yolları, Pegasus ve AtlasGlobal Erbil ve Süleymaniye’ye yönelik uçuşları durdurma kararı aldı.
Irak merkezî hükûmeti de uluslararası hava yolu şirketlerinin IKBY bölgesine yönelik uçuşlarını durdurmalarını talep etti. Bu kararlarla birlikte Kuzey Irak’ın dünya ile hava bağlantısı kesilmiş oldu.
IKBY bölgesiyle kara sınırlarının kapatılması ise gündemdeki diğer yaptırımlardan birisi gibi görünüyor. Aynı şekilde Erbil’in Türkiye üzerinden petrol satışının sona erdirilmesi de beklenen yaptırımlar arasında yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kuzey Irak petrolünün satışıyla ilgili Türkiye’nin kilit pozisyonuna vurgu yapan konuşmalarını hatırlayalım.
Peki, Türkiye, İran ve Irak yönetimleri IKBY yönetimini yaptırımlar yoluyla dize getirebilirler mi?
Bağdat, Tahran ve Ankara’nın referandum sürecinde birbirine yakınlaşması ve ortak hareket etmesi Barzani yönetiminin bu üç başkentle ilişkilerinde çok dikkatli olması gerektiğini gösterdi. Üç ülkenin IKBY konusunda ortak hareket etmeyi sürdürmesi Irak Kürdistanı’nın istikrarsızlığa sürüklenmesine ve mevcut özerk statüsünü korumakta bile zorlanmasına yol açabilir.
Referandumun Kuzey Irak halkı açısından başka ne gibi sonuçları olduğu sorusuna verilmesi gerekli cevaplardan biri de, Kerkük gibi tartışmalı bölgelerdeki silahlı çatışma riskini çok artırdığı gerçeğidir. Nüfus dengeleri ve zengin doğal kaynakları nedeniyle hem Irak merkezî yönetiminin hem de Erbil’in kontrol altında tutmaya çalıştığı bu bölgelerde başlayacak çatışmaların genişleyip bütün Irak’ı yeni bir iç savaşa sürüklemesi ihtimali de çok yüksektir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’yi Rusya’dan ayırmak! 18 Nisan 2018 | 164 Okunma ABD-Rusya gerginliğinde Türkiye’nin tavrı ne olmalı? 14 Nisan 2018 | 216 Okunma Suriye’den Üçüncü Dünya Savaşı çıkar mı? 11 Nisan 2018 | 236 Okunma Terör devleti ve ortakları 07 Nisan 2018 | 86 Okunma Türkiye-Rusya-İran zirvesi neden önemli? 04 Nisan 2018 | 145 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar