Bir müdahale aracı olarak muhalefetin manipülasyonu

Rusya’nın Amerikan seçimlerini manipüle ettiği iddiası ABD’de çok ciddiye alınıyor ve Trump’ın başını daha da ağrıtacak gibi görünüyor. Benzer şekilde, Putin’in siber ordusunun...

Rusya’nın Amerikan seçimlerini manipüle ettiği iddiası ABD’de çok ciddiye alınıyor ve Trump’ın başını daha da ağrıtacak gibi görünüyor. Benzer şekilde, Putin’in siber ordusunun Avrupa’daki seçimleri de olumsuz bir şekilde etkileyeceği korkusu söz konusuydu. Eylülde seçimlere gidecek olan Almanya’da bu endişe hâlen devam ediyor.
ABD gibi dünyanın ekonomik, askerî ve teknolojik açıdan en güçlü ülkesindeki demokratik süreçlere başka bir ülke tarafından müdahale edildiğinin ciddi şekilde tartışılması, güç skalasında daha gerilerde yer alan ülkelerin ne tür manipülasyonlara maruz kalmış olabilecekleri konusunda önemli ipuçları veriyor.
Teknolojinin her geçen gün daha da gelişmesi bu tür manipülasyonları kolaylaştırıyor. Özellikle iletişim teknolojisinde yaşanan gelişmeler, yazılı, görsel ve sosyal medyayı müdahalecilerin hizmetine sunuyor. Çarpıtma ve yalan haberlerle sanal gerçeklikler üretiliyor ve seçilen hedeflere bu araçlarla saldırılıyor.
Artık siber ordular en az düzenli ordular kadar önemli hâle geldi. Bu orduları en iyi kullananlar da doğal olarak teknolojik açıdan en güçlü olan küresel aktörler. Türkiye gibi ülkeler ise, küresel güç olma hedefleri yüzünden en fazla saldırıya maruz kalan hedefler arasında yer alıyor. Bu saldırılara da, tıpkı düzenli hava, kara ve deniz ordularından gelecek saldırılara karşı olduğu gibi hazırlıklı olunması gerekiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’yi Rusya’dan ayırmak! 18 Nisan 2018 | 164 Okunma ABD-Rusya gerginliğinde Türkiye’nin tavrı ne olmalı? 14 Nisan 2018 | 216 Okunma Suriye’den Üçüncü Dünya Savaşı çıkar mı? 11 Nisan 2018 | 236 Okunma Terör devleti ve ortakları 07 Nisan 2018 | 86 Okunma Türkiye-Rusya-İran zirvesi neden önemli? 04 Nisan 2018 | 145 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar