Almanya seçimleri ve Türkiye’nin tutumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’da 24 Eylül’de yapılacak parlamento seçimlerinde Türkiye kökenli seçmenleri, Merkel’in başında olduğu Hıristiyan Demokratlara, SPD’ye ve Yeşiller’e oy...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’da 24 Eylül’de yapılacak parlamento seçimlerinde Türkiye kökenli seçmenleri, Merkel’in başında olduğu Hıristiyan Demokratlara, SPD’ye ve Yeşiller’e oy vermemeye çağırması Almanya seçimlerini Türkiye’de konuşulan konular arasına kattı. Türkiye’deki seçimler ve diğer siyasi gelişmeler Alman medyasının ve siyasetçilerinin aşırı ilgisi nedeniyle sürekli bu ülkenin gündeminde yer aldığı için böylece bir mütekabiliyet oluşmuş oldu.
Yani Almanya’ya, “siz bizim siyasetimizle ilgilenirseniz biz de sizin siyasetinizle ilgileniriz” mesajı verildi.
Aslında Türkiye’nin, Almanya siyasetiyle ilgilenmesi için daha fazla sebebi var. Üç milyondan fazla Türkiye kökenli insan yaşıyor bu ülkede. Buna karşılık Berlin’in Türkiye siyasetine ilgisi, nüfuz siyaseti ve bu ülkedeki Türkiye karşıtı lobinin faaliyetlerinden kaynaklanıyor.
Almanya seçimlerine ve seçim sonuçlarının Türkiye’ye muhtemel etkilerine biraz yakından bakalım.
Son kamuoyu yoklamaları, yüzde 5 baraj uygulaması olan Alman Meclisine altı partinin gireceğini gösteriyor: CDU/CSU, SPD, FDP, AfD, Yeşiller ve Sol Parti. Aralarında Forsa, Emnid ve Allensbach’ın da bulunduğu yedi büyük kamuoyu araştırma şirketinin tahminlerinin ortalaması alındığında bu altı partinin oy dağılımları şu şekildedir:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’yi Rusya’dan ayırmak! 18 Nisan 2018 | 164 Okunma ABD-Rusya gerginliğinde Türkiye’nin tavrı ne olmalı? 14 Nisan 2018 | 216 Okunma Suriye’den Üçüncü Dünya Savaşı çıkar mı? 11 Nisan 2018 | 236 Okunma Terör devleti ve ortakları 07 Nisan 2018 | 86 Okunma Türkiye-Rusya-İran zirvesi neden önemli? 04 Nisan 2018 | 145 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar