PKK Almanya’da iktidar ortağı olacak mı?

Yarın Almanya’da yapılacak olan parlamento seçimleri, bu ülkenin son dönemdeki Türkiye politikası yüzünden Ankara’dan da yakından takip ediliyor. Türkiye’ye ilişkin kritik konularda, Almanya’daki bazı...

Yarın Almanya’da yapılacak olan parlamento seçimleri, bu ülkenin son dönemdeki Türkiye politikası yüzünden Ankara’dan da yakından takip ediliyor. Türkiye’ye ilişkin kritik konularda, Almanya’daki bazı muhalefet partilerinin aynı zamanda Türkiye muhalefet partisi gibi çalıştıkları gözden kaçmadı. Başta bu muhalefet partileri olmak üzere, Almanya’da parlamentoya girmeye aday bütün partilerin Türkiye ile ilişkileri seçim malzemesi olarak kullanması iki ülke ilişkilerine ciddi zararlar verdi.
Dış politikanın iç siyasi çıkarlar için araçsallaştırılması ve dış ilişkiler açısından rasyonel olmayan tavırların geliştirilmesi uluslararası ilişkilerde sık rastlanan bir durumdur. Bu nedenle Alman siyasi partilerinin kendi toplumlarında bir şekilde inşa edilen olumsuz Türkiye algısını iç siyasette bir araç olarak kullanmaya çalışmaları ve bu çerçevede iki ülke ilişkilerine zarar verecek tutum içerisinde olmaları çok şaşılacak bir durum değil. Bu tutumları hem kendi ülkelerine hem de Türkiye’ye zarar veriyor, ancak bazen iç siyasetin şekillenmesinde bu türden rasyonel olmayan yaklaşımlar öne çıkabiliyor. Genellikle seçimler sonrasında iktidar sorumluluğunu üstlenen parti ya da partiler bu tür yaklaşımlara son verip dış politikayı olması gereken rasyonel çizgiye çekiyorlar.
Almanya’da yarın yapılacak seçimler sonrasında kurulacak koalisyon hükûmetinin Türkiye ile ilişkileri normalleştirme konusunda adım atıp atmayacağı ise hâlâ soru işareti olarak duruyor. Bu adımların atılıp atılmaması biraz da PKK’nın yeni Alman meclisinde kaç milletvekili ile temsil edileceği sorusuyla yakından ilişkili.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’yi Rusya’dan ayırmak! 18 Nisan 2018 | 162 Okunma ABD-Rusya gerginliğinde Türkiye’nin tavrı ne olmalı? 14 Nisan 2018 | 215 Okunma Suriye’den Üçüncü Dünya Savaşı çıkar mı? 11 Nisan 2018 | 234 Okunma Terör devleti ve ortakları 07 Nisan 2018 | 86 Okunma Türkiye-Rusya-İran zirvesi neden önemli? 04 Nisan 2018 | 145 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar