Türkiye Irak’ta ne istiyor?

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından yapılmak istenen bağımsızlık referandumu nedeniyle yürütülen tartışmalar Irak’ı yeniden dünya politikasının merkezine oturttu. Görünüşe...

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından yapılmak istenen bağımsızlık referandumu nedeniyle yürütülen tartışmalar Irak’ı yeniden dünya politikasının merkezine oturttu. Görünüşe göre, bölgede İsrail dışında bu referanduma destek veren bir ülke bulunmuyor. Hatta Barzani yönetiminin referandumun yapılması konusundaki ısrarı Bağdat, Ankara ve Tahran’ı birbirlerine yakınlaştıran bir rol oynuyor.
Irak ve diğer komşuları gibi Türkiye için de çok önemli olan bu meselenin Türk medyasında yoğun bir şekilde tartışılması doğal olsa da, bu tartışmalarda çoğu zaman kantarın topuzu kaçıyor. Orta ve uzun vadede Türkiye’yi zora sokacak politika önerileri havada uçuşurken, çoğu zaman gerçekler de çarpıtılıyor. Bu da halkın kafasındaki soru işaretlerinin çoğalmasına yol açıyor.
Bu durumda Türkiye’nin Irak’ta ne istediği sorusunun cevabının açık bir şekilde verilmesi önem kazanıyor.
1. Türkiye’nin Irak politikasında en çok önem verdiği konu, PKK ve diğer terör örgütlerinin bu ülke topraklarını kullanmasının engellenmesidir. Irak’ın kendi topraklarında güvenliği sağlamakta başarısız olması PKK’nın Kuzey Irak’ta üslenmesini engelle(ye)memesi Ankara’nın bu ülke ile ilgilenmesinin temel sebebini oluşturuyor. İçeride PKK’ya karşı başarılı bir mücadele yürüten Türkiye, örgütün beslendiği dış kaynakları kesmeye yöneldiğinde ilk olarak karşısına Irak toprakları çıkıyor. Yıllardır Kandil’i Türkiye’ye karşı terörist saldırılarının merkezi olarak kullanmasına Bağdat ve Erbil’in engel ol(a)madığı PKK, DEAŞ’ın oluşturduğu toz bulutundan yararlanarak etki alanını Şengal bölgesine genişletmeye çalışıyor. Irak topraklarında artan PKK etkisi, kaçınılmaz olarak Türkiye’nin bu ülkeye yönelik ilgisinin de artmasına yol açıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’yi Rusya’dan ayırmak! 18 Nisan 2018 | 162 Okunma ABD-Rusya gerginliğinde Türkiye’nin tavrı ne olmalı? 14 Nisan 2018 | 215 Okunma Suriye’den Üçüncü Dünya Savaşı çıkar mı? 11 Nisan 2018 | 234 Okunma Terör devleti ve ortakları 07 Nisan 2018 | 86 Okunma Türkiye-Rusya-İran zirvesi neden önemli? 04 Nisan 2018 | 145 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar