Kuzey Kore sorunu neden çok tehlikeli?

Kuzey Kore’nin yeniden Japonya üzerinden açık denize bir füze denemesi gerçekleştirmesi ve sonrasında ABD ve müttefiklerinden gelen tepkiler Uzak Doğu’da gerilimin daha da tırmanmasına yol açtı. Japonya...

Kuzey Kore’nin yeniden Japonya üzerinden açık denize bir füze denemesi gerçekleştirmesi ve sonrasında ABD ve müttefiklerinden gelen tepkiler Uzak Doğu’da gerilimin daha da tırmanmasına yol açtı. Japonya açısından bakıldığında bu deneme, nükleer silahlara sahip Kuzey Kore’nin istediği anda Tokyo ve diğer şehirleri vurabileceği anlamına geliyor. ABD’nin müttefiki olmanın bedeli nükleer bir saldırıya maruz kalmak olabilir. Aynı tehdit Güney Kore için de geçerli.
Kuzey Kore’nin nükleer silahlanması çerçevesinde yaşanan sorun sadece Uzak Doğu değil bütün dünya açısından büyük bir tehlikeye işaret ediyor. Zira bu sorun dünyanın en büyük üç ekonomisine sahip olan ABD, Çin ve Japonya’yı karşı karşıya getiriyor. Bu üç ülkenin yıllık ekonomik üretimi (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla-GSYH) bütün dünyanın yaklaşık yarısını oluşturuyor.
Kuzey Kore ile ilişkileri yüzünden Batı medyasında sık sık eleştirilen Rusya’nın da soruna dahil edilmesiyle dünyanın en büyük üç askerî gücünün de Kuzey Kore sorununun taraflarını oluşturduğu görülür. 2016 yılı rakamlarına göre toplam 902 milyar dolarlık askerî harcamayla dünyadaki toplam askerî harcamaların yarıdan fazlasını gerçekleştiren ABD, Çin ve Rusya aynı zamanda nükleer silahlanma açısından da dünyanın en büyük ülkelerini oluşturuyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’yi Rusya’dan ayırmak! 18 Nisan 2018 | 162 Okunma ABD-Rusya gerginliğinde Türkiye’nin tavrı ne olmalı? 14 Nisan 2018 | 215 Okunma Suriye’den Üçüncü Dünya Savaşı çıkar mı? 11 Nisan 2018 | 234 Okunma Terör devleti ve ortakları 07 Nisan 2018 | 86 Okunma Türkiye-Rusya-İran zirvesi neden önemli? 04 Nisan 2018 | 145 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar