Türkçe Cumhuriyet’le ayağa kalktı

Yıllardır devrimler konusunda aynı sakızı çiğneyen bir çevre var. Bunlar genellikle söze Cemil Meriç’le başlıyorlar son zamanlarda, Bedüzzaman’la bitiriyorlar. Acaba Cemil Meriç, adının...

Yıllardır devrimler konusunda aynı sakızı çiğneyen bir çevre var. Bunlar genellikle söze Cemil Meriç’le başlıyorlar son zamanlarda, Bedüzzaman’la bitiriyorlar. Acaba Cemil Meriç, adının sıkça Bedüzzaman’la yan yana gelmesinden hoşlanır mıydı? Bilemiyorum. Cemil Meriç’le ilgili merak ettiğim bir konu daha var: Üstat Divanu Lügâti’t Türk üzerine yazdı mı? “Kamus namustur” diye dil devrimine karşı çıkarken, bu en eski, en görkemli yapıtın bizim gerçek kamusumuz, gerçek namusumuz olduğunu kabul ediyor muydu?

Evet, hoş bir söz, kamus namustur… Ama bunu söyleyen bir aydın, kendi dilinin ilk sözlüğü üzerine düşünmeliydi, yazmalıydı. Böyle damardan giren hoş sözler çoktur onda; iri iri, parlak sözler, hani büyülüyor da insanı. Türk Dilinin Divanu Lügâti’t Türk’ten sonra uzun yıllar gerçek bir kamusu yazılmadı? Neden yazılmadı? Üstat acaba bunlara kafa yordu mu? Keşke altı yüzyılı bulan uzun bir dönem içinde Divanu Lügati’t Türk gibi bir iki sözlük daha yazılsaydı. Geçmişimiz bir ölü sözcükler mezarlığına dönmezdi o zaman.

Başta dil devrimi olmak üzere, Cumhuriyet devrimlerinin halktan kopuk olduğunu söyleyenler, Osmanlıcayı nasıl bu halkın dili görebiliyorlar? Bütün diller bir halka dayanır, türküler yakan, maniler söyleyen, masallar anlatan halka… Yeryüzünde halka dayanmayan tek dildir Osmanlıca. Seçkinlerin yarattığı, seçkinlerle sınırlı, her okumuşun, her seçkinin de anlamadığı, konuşulmayan, sadece yazılan bir dil… Osmanlı aydını yazı dilimizi kurarken, halkın öz dilini “lisan-ı avam” diye aşağıladı, halktan uzak başka bir dil yarattı. Elbette şanlı tarihimizle övüneceğiz, ama geçmişten gelen yanlışları da bileceğiz, diyor Atatürk. Devrimleri yaparken söylediği sözlerden biridir bu.

Türkçe, Cumhuriyet’le birlikte gerçek kaynaklarına, gerçek zenginliğine döndü, işletilmeyi bekleyen, ama işletilmemiş olan sayısı 150’yi aşan ekiyle yaratmaya, türetmeye ne denli elverişli bir dil olduğunu gösterdi. Dilimiz yeniden ayağa kalktı, onu ses bayrağı sayan yüzlerce yazarı, ozanı, bilgini yetişti; her alanda sözlükler yazıldı, raflara sığmayan ciltler dolusu sözlüklerimiz oldu.

Bugün Türkçenin yüzün üstünde terim sözlüğü var, Osmanlıcada tek bir terim sözlüğü yoktu. Çok gündeme getirilen Şeyh Galip’in Cumhuriyet döneminde kendi döneminden daha çok okunduğunu, yapıtlarının yaygınlaştığını söyleyebilirim. Çünkü 17. yüzyılda okuryazar oranı % 2 idi, gerisi zır cahil, Şeyh Galip’i nasıl okusunlar? Ayrıca o dönemde matbaa yok, kitap yok, kitapçı yok. Bu tür karşılaştırmalar çok yanlıştır, yazı ve dil devrimini bu tür karşılaştırmalarla tartışmak Osmanlıya zarar verir.

Osmanlıca yok edilmedi, yok edilmek üzere olan halkın gerçek dili, Yunus’un, Pir Sultan’ın, Karacaoğlan’ın dili ayağa kalktı. Şimdi sizi yabancı diller etkisiyle geçmişte yarattığımız dil mezarlığında dolaştıracağım, içine girince çıkamayacağınız büyük bir dil mezarlığı bıraktık geçmişte.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vesayet vesayet dedikleri!.. 16 Nisan 2024 | 97 Okunma Güneş Her Şeyin Farkındaydı 02 Nisan 2024 | 329 Okunma Rıza Kayaalp ya da bir an, ahh o bir an!.. 05 Mart 2024 | 275 Okunma Öldürülen Türk Dil Kurumu üyeleri 20 Şubat 2024 | 576 Okunma Köy enstitülü bir çınar 23 Ocak 2024 | 243 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar