Mehmet Seyda, büyük bir yazar...

Büyük Bir yazardı Mehmet Seyda, gerçek bir ustaydı. Ondan biraz daha söz etmek istiyorum size. Bu gün 13 Temmuz, ölüm yıldönümü. Şurda yazma, burda yazma, gibi tartışmalar sol kesimin eski...

Büyük Bir yazardı Mehmet Seyda, gerçek bir ustaydı. Ondan biraz daha söz etmek istiyorum size. Bu gün 13 Temmuz, ölüm yıldönümü.

Şurda yazma, burda yazma, gibi tartışmalar sol kesimin eski hastalığıdır.

Mehmet Seyda 1980 öncesinde bir süre Aydınlık’ta da yazdı. Belli ki yazdığı yere karışanlar olmuş. Eşi Nihal Tekkanat’ın kitaplaştırdığı, Demir Özlü’ye yazdığı mektuplarından birinde (26 Şubat 1980) bu gazeteden de söz ediyor:

“Aydınlık gazetesine gidiyorum. Üşütükler adlı bir romanımın yazarlık ücretini almaya. (…) Ayrıca haftada bir sanat yazısı istediler. Senden de rica ediyorlar. Her yazı 250 lira. Yazmak ister misin? İsveç’ten notlar, bilgiler, sanat haberleri falan. Haftada bir gün bir köşe yazısı. Burada paran birikmiş olur. Resim gönderirsen onu da seçeceğin başlıkla birlikte koyarlar. Doğu Perinçek ve bu gazete Maocu imiş. Saygılı çocuklar. Ben ayrıca, Aziz Nesin’in ‘ille de kendi düşünceme uygun bir gazetede yazmam gerekseydi, kırk yıldır hiçbir gazetede yazamazdım.’ sözüne katılırım.”(s. 43)

Mehmet Seyda, Aydınlık’ta başka kimlerin yazacağı bilgisini de veriyor Demir Özlü’ye, onun da Aydınlık’ta yazmasını istiyor. Sanırım Demir Özlü de katıldı Aydınlık yazarları arasına.

Aydınlık’ta tefrika edilen Üşütükler, Mehmet Seyda’nın özgeçmişinde adını göremediğimiz bir romanı. Acaba başka bir adla kitaplaştı mı, araştırmak gerekir? Değerli dostum İlker Yücel’den rica ettim, araştıracaklar. Bu usta yazarın gün ışığına belki de yeni bir romanı çıkar Aydınlık sayesinde.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vesayet vesayet dedikleri!.. 16 Nisan 2024 | 94 Okunma Güneş Her Şeyin Farkındaydı 02 Nisan 2024 | 329 Okunma Rıza Kayaalp ya da bir an, ahh o bir an!.. 05 Mart 2024 | 275 Okunma Öldürülen Türk Dil Kurumu üyeleri 20 Şubat 2024 | 575 Okunma Köy enstitülü bir çınar 23 Ocak 2024 | 243 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar