Jet yanıt

Sözlükler “jet” sözcüğünü “tepkili uçak” diye tanımlar, çok hızlı giden bir araçtır. Bir gazete manşeti: “Bakanın demecine jet yanıt” 

Çok yapılıyor bu yanlış…Doğrusu, “Bakanın demecine jet hızıyla yanıt” olmalı.
Son zamanlarda gene yanlış söylenen bir deyimin doğrusu, “istihareye yatmak”tır, “istihare” yerine “istiare” ya da “istiyare” diyenlerle karşılaşıyorum, hem de televizyonlarda.

Bir inanışa göre herhangi bir işin hayırlı olup olmadığını anlamak için rüya görmek amacıyla aptes alıp dua okuyarak uykuya yatmaya, “istihareye yatmak” denir. “İstiare” başka bir sözcüktür, “iğretileme” diye Türkçeleştirdiğimiz bir söz sanatıdır.

Bir ilçemizin milli eğitim müdürlüğünce yayınlanan bir genelgede, “sandık personelleri”nden söz ediliyor; “sandık personeli” demeliyiz, tekil olmalı. Bunun gibi, “bir eşraf” demek de yanlıştır, “eşraftan biri” demeliyiz, “eşraflar” demek de yanlıştır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Özeleştiri zamanı 30 Nisan 2024 | 134 Okunma Vesayet vesayet dedikleri!.. 16 Nisan 2024 | 97 Okunma Güneş Her Şeyin Farkındaydı 02 Nisan 2024 | 331 Okunma Rıza Kayaalp ya da bir an, ahh o bir an!.. 05 Mart 2024 | 276 Okunma Öldürülen Türk Dil Kurumu üyeleri 20 Şubat 2024 | 576 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar