İlhan Başgöz'ün anıları 2

İlhan Başgöz’ün anılarını heyecanla, ilgiyle okudum, ilk yazımı kitabı bitirmeden yazmıştım. Bu yazım üzerine DTCF’den sınıf arkadaşım Prof. Fuat Bozkurt aradı. Yazdığı...

İlhan Başgöz’ün anılarını heyecanla, ilgiyle okudum, ilk yazımı kitabı bitirmeden yazmıştım. Bu yazım üzerine DTCF’den sınıf arkadaşım Prof. Fuat Bozkurt aradı. Yazdığı “Türk İmgesi” adlı kitabı dolayısıyla İlhan Başgöz’ün anlattığı dönemle kendisinin de ilgilendiğini söyledikten sonra, bana Aclan Sayılgan’ın 1962 yılında yazdığı “İnkâr Fırtınası” adlı kitabını verdi okumam için. İlhan Başgöz’ün anılarıyla bu kitabı aynı günlerde okudum. Fuat Bozkurt, Aclan Sayılgan’ın kitabını verirken, İlhan Bey’in bu kitapta hakkında yazılanlara yanıt verip vermediğini de sordu. İlhan Bey, kitabında kimseyle tartışmaya girmiyor, belli ki Aclan Sayılgan gibilerin yazdıklarını da ciddiye almıyor. Aclan Sayılgan’ın kitabında İlhan Başgöz adı birkaç yerde geçtiği halde, o bir kez olsun kendilerini satan, ilk döneklerden değilse de, dönekliğin ilk kitabını yazan bu zattan hiç söz etmiyor.

İlhan Başgöz’ün belleği çok iyi, belli ki iyi de bir arşivci. Kitabında bu iki özelliğinin yararını görmüş. Elbette kitabını zenginleştiren bir başka özelliği de geniş bir çevresi, ünlü dostları olması... Pertev Naili Boratav, Ahmet Hamdi Tanpınar, Abdülbaki Gölpınarlı, Prof. Ernst Hirsch, Prof. Tietze, Bülent Ecevit, Talat Sait Halman, Albay Sami Küçük, W. Eberhart, Yaşar Kemal, Nezihe Araz, Mübeccel Kıray, Niyazi Berkes... daha onlarca ünlü kişiyle ya dost olmuş ya da tanışmış.

İlhan Başgöz, Amerika’yı uzun uzun anlattıktan sonra, Sovyetler Birliği ile ilgili izlenimlerini de yazıyor. Nâzım’ın burada yaşadığı düş kırıklığı nedeniyle intiharı bile düşündüğünden söz ediyor. Ona göre bu düş kırıklığını yaşayanlar arasında Orhan Kemal de vardır:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vesayet vesayet dedikleri!.. 16 Nisan 2024 | 97 Okunma Güneş Her Şeyin Farkındaydı 02 Nisan 2024 | 329 Okunma Rıza Kayaalp ya da bir an, ahh o bir an!.. 05 Mart 2024 | 275 Okunma Öldürülen Türk Dil Kurumu üyeleri 20 Şubat 2024 | 576 Okunma Köy enstitülü bir çınar 23 Ocak 2024 | 243 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar