Dil yanlışları

“Es” aslında bir müzik terimidir. Es geçmek, sözlüklerde “boş vermek, üzerinde durmamak, önemsememek” diye açıklanır. Yazınsal metinlerde es geçmek deyimiyle bildiğim kadarıyla 1950’li...

“Es” aslında bir müzik terimidir. Es geçmek, sözlüklerde “boş vermek, üzerinde durmamak, önemsememek” diye açıklanır. Yazınsal metinlerde es geçmek deyimiyle bildiğim kadarıyla 1950’li yıllarda karşılaştık. Nurullah Ataç’ın bu deyimi yanlış kullanan bir yazarı uyardığını anımsıyorum.

“Es geçmek” deyimi anlatıma senlibenli bir özellik kazandırılır, her duruma, her havaya uygun bir söz değildir.

Örneğin, deprem gibi büyük bir felaketi hem de olayın en sıcak saatlerinde anlatırken, bu tür deyimler kolay yer bulmaz.

Acıların ayrı bir dili vardır, büyük felaketler ayrı bir dille anlatılır. Bu dil ilk saatlerde başkadır, beş gün, on gün geçince başkadır, bir ay geçtiğinde başkadır.

Bir televizyon kanalında depremin ilk günlerinde Kılıçdaroğlu’nun bir kenti ziyareti anlatılıyor.

Sayın Başkan, birtakım yerleri ziyaret etmiş, o arada kendi partisinden bir belediye başkanını da ziyaret etmiş. Spiker, “falanı es geçmedi” diye veriyor bu ziyareti. Ziyaret edilenin önemli bir görevi var, felaketin olduğu bölgede belediye başkanı, ayrıca çoluğu çocuğu yıkıntı altında kalmış.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vesayet vesayet dedikleri!.. 16 Nisan 2024 | 94 Okunma Güneş Her Şeyin Farkındaydı 02 Nisan 2024 | 329 Okunma Rıza Kayaalp ya da bir an, ahh o bir an!.. 05 Mart 2024 | 275 Okunma Öldürülen Türk Dil Kurumu üyeleri 20 Şubat 2024 | 575 Okunma Köy enstitülü bir çınar 23 Ocak 2024 | 243 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar