Göreceksiniz neler olacak...

Bu ülkede güzel şeylerden, iyi şeylerden, büyük işlerden mi söz etmek istiyorsunuz?   Doksan yıl önce diye başlayacaksınız söze.  Doksan yıl önce yazı devrimi gerçekleşti, ulusumuz yeni bir...

Bu ülkede güzel şeylerden, iyi şeylerden, büyük işlerden mi söz etmek istiyorsunuz?
  Doksan yıl önce diye başlayacaksınız söze. 
Doksan yıl önce yazı devrimi gerçekleşti, ulusumuz yeni bir alfabeye kavuştu. Bu devrim alfabe değişikliği diye anlatılırsa da, halkın yüzde altısı için alfabe değişikliği sayılır, ancak geri kalan yüzde doksan dört için yeni bir alfabeye kavuşmadır. Şunu söylemek yanlış olmaz: 1 Kasım 1928 tarihli yasa alfabesiz bir toplumu alfabeye kavuşturmuştur. Bu böyle anlatılmalı. Bin yılda bir yapılabilecek böyle bir devrim, bu gün inanılacak gibi değil ya, bu topraklarda gerçekleşti.
Güzel şeylerden söz edecekseniz doksan yıl önce diye başlayacaksınız söze... 
  Doksan yıl önce yapıldı yazı devrimi.
  Doksan beş yıl önce Cumhuriyet kuruldu.
  Doksan altı yıl önce saltanat kaldırıldı.
  Doksan dört yıl önce şeri mahkemeler kaldırıldı.
  Doksan dört yıl önce öğretim birleştirildi.
  Doksan üç yıl önce tekke ve zaviyeler kapatıldı. 
  Doksan iki yıl önce medreseler kapatıldı...
  Sonra geçin seksen yıl öncesine...
Doksan ya da seksen bilmem kaç yıl önce bunlar yapılmasaydı, bu ulusun uzun tarihinde tek bir devrimden söz edilemezdi. Böylece biz tarihinde devrimi tanımamış bir millet olarak kalırdık.
Bunu önce CHP’liler anlamalı. Hatırlamalı... Anmalı... Korkmamalı... Anlatmalı. Çünkü bu partinin tarihi de doksan bilmem kaç yıl önce bu devrimlerle başlar.
CHP’NİN UNUTTUĞU DEVRİM
  Eskiden CHP Belediyelerinde Türkçe ya da dil konularında toplantılar düzenlenirdi. CHP alfabe devrimi gibi b&uum...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vesayet vesayet dedikleri!.. 16 Nisan 2024 | 94 Okunma Güneş Her Şeyin Farkındaydı 02 Nisan 2024 | 329 Okunma Rıza Kayaalp ya da bir an, ahh o bir an!.. 05 Mart 2024 | 275 Okunma Öldürülen Türk Dil Kurumu üyeleri 20 Şubat 2024 | 575 Okunma Köy enstitülü bir çınar 23 Ocak 2024 | 243 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar