Deyimlerle siyaset

Alman halkıyla ilgili şaşkınlığını şöyle anlatıyor ünlü psikanalist Andre Green: “Bach, Goethe, Schiller tapınmasıyla yaşayan Alman halkının, belirli bir anda, tüm bunları Hitler...

Alman halkıyla ilgili şaşkınlığını şöyle anlatıyor ünlü psikanalist Andre Green: “Bach, Goethe, Schiller tapınmasıyla yaşayan Alman halkının, belirli bir anda, tüm bunları Hitler tapınmasının gerisine atmasına...” (Yazı ve Ölüm)

Bach’ı, Goethe’yi, Schiller’i yaratan Alman halkının Hitler’i yaratması insanlığı şaşırtmıştır.

Biz de böyle bir şaşkınlık yaşıyoruz. Bir kez daha... Freud’un “Kitle Psikolojisi ve Ego Analizi” başlıklı yazısında, 1921 yılında Nazizm’in yükselişinden önce yazdıkları bir dehanın kâhince öngörüsüdür. Kalabalıklar içinde her bireyin ben idealinin yerini ortak bir aşk nesnesine bıraktığını anlatır Freud sözünü ettiğim yazısında. Yani âşık olunan Hitler karşısında artık Goethe, Schiller ve diğerleri yoktur. Hitler de bunu biliyor, topladığı yüz binlere şöyle sesleniyor:

“Her birinizle benim aramda hiçbir şeyin koparamayacağı bir bağ var.”

Hiçbir şeyin koparamadığı o bağ bir gün koptuğunda da şaşkınlığı görün siz!

Şu günlerde kimin yerinde olmak istemezsiniz deseler, Sayın Kılıçdaroğlu’nun derim. AKP iktidarı, bakanları, yöneticileri gene akıl almaz yanlışlar yapacaklar. Hem de öyle böyle değil. Kılıçdaroğlu onlardan istifa etmelerini isteyecek. İstifa edin, diyecek. İstifa ve Kılıçdaroğlu... Hiç inandırıcı olamayacak. Etkili olamayacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vesayet vesayet dedikleri!.. 16 Nisan 2024 | 97 Okunma Güneş Her Şeyin Farkındaydı 02 Nisan 2024 | 329 Okunma Rıza Kayaalp ya da bir an, ahh o bir an!.. 05 Mart 2024 | 275 Okunma Öldürülen Türk Dil Kurumu üyeleri 20 Şubat 2024 | 576 Okunma Köy enstitülü bir çınar 23 Ocak 2024 | 243 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar