Okurken, Türkçe üzerine notlar

Kısa, ama güzel bir tatil geçirdim Manavgat’ta; Ankara Üniversitesi ÖRSEM’de kendi evimizde gibiydik gene. Tatil, deniz yaramış bana. Nerden anladığımı da söyleyeyim. Metroda gençler yer vermediler. Sevindim vallahi!...

Kısa, ama güzel bir tatil geçirdim Manavgat’ta; Ankara Üniversitesi ÖRSEM’de kendi evimizde gibiydik gene. Tatil, deniz yaramış bana. Nerden anladığımı da söyleyeyim. Metroda gençler yer vermediler. Sevindim vallahi! Demek ki deniz havası iyi gelmiş, gençleşmiş, dinçleşmişim.

Bol bol kitap okudum tatilde. Kitap havası da iyi geliyor bana.

Türkçenin öteki dillerden üstünlüğünden söz açınca, en başta eklerinin bolluğundan söz ederim. Bir de deyimleri boldur, bu da bir başka varsıllığıdır dilimizin.

ÇİMDİKLİ DİLLER VE TÜRKÇE

Türkçenin başka dillere benzemeyen, öğretimini kolaylaştıran özelliklerinden biri de sözcüklerde dişilik-erkeklik ayrımının olmamasıdır. Cinsiyetsizdir sözcüklerimiz. Bu da Türkçe öğretiminde önemli bir kolaylık sağlar. M. A. Zambrano’nun Lotarya adlı romanını (Aylak Y.) okurken düşündüm bunu. Fransızcadan da biliyorum, bazı dillerde bütün adlar dişi-erkek diye ayrılır, başına ona göre ek getirilir. Amerika’da aradığını bulamayan Meksikalı bir aileyi anlatan romanın küçük kahramanı anadilini (İspanyolcayı) öğrenirken annesinden epey çimdik yer, çünkü sözcüklerin başına getireceği erkeklik-dişilik eklerini hep karıştırır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vesayet vesayet dedikleri!.. 16 Nisan 2024 | 97 Okunma Güneş Her Şeyin Farkındaydı 02 Nisan 2024 | 329 Okunma Rıza Kayaalp ya da bir an, ahh o bir an!.. 05 Mart 2024 | 275 Okunma Öldürülen Türk Dil Kurumu üyeleri 20 Şubat 2024 | 576 Okunma Köy enstitülü bir çınar 23 Ocak 2024 | 243 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar