Linç mantığına “dur” diyen kararlar

Anayasa Mahkemesinin Mehmet Altan ve Şahin Alpay için verdiği tahliye kararına, ilgili ağır ceza mahkemelerinin direnişi sürerken, şimdiye kadarki “tutukluluğa devam” kararlarında gözlenen oybirliği, ilk kez bu kritik...

Anayasa Mahkemesinin Mehmet Altan ve Şahin Alpay için verdiği tahliye kararına, ilgili ağır ceza mahkemelerinin direnişi sürerken, şimdiye kadarki “tutukluluğa devam” kararlarında gözlenen oybirliği, ilk kez bu kritik davada bozuldu.
AYM kararı sonrasındaki ikinci itirazı da reddeden İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Halit İçdemir, tahliyeden yana oy kullandı ve çoğunluk kararına muhalefet şerhi koydu:

“AYM’nin hatalı uygulamaları eleştirilebilir nitelikte olsa da bu durum AYM kararlarının bağlayıcılığına engel teşkil etmez. AYM’nin gerekçeli kararının beklenmesinde hukukî yarar yoktur. AYM iradesini kısa kararında ortaya koymuştur. Nihayetinde AYM kararları bağlayıcıdır, kesindir. Kararlarına karşı başvuru mercii yoktur. Tutuklama kararı AYM’nin göreviyle bağlantılıdır. Birtakım hatalı uygulamaları görev ve yetki alanını daraltmayacaktır. Bu nedenle kesin ve bağlayıcı AYM kararları doğrultusunda hak ihlalinin ancak tahliye ile giderilebileceği anlaşıldığından itirazın kabulü ile sanık Mehmet Hasan Altan’ın tahliyesine karar verilmesi kanaatinde olduğumdan sayın çoğunluğun aksi yöndeki kararına katılmıyorum.” 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yüreği yananlar 27 Mayıs 2018 | 2.214 Okunma Gençlere tavsiyelerimiz 13 Mayıs 2018 | 461 Okunma Gençlerle yeni ufuklara açılırken 06 Mayıs 2018 | 335 Okunma Hanımlardan Üstada: Evimiz medrese-i nuriye oluyor 29 Nisan 2018 | 325 Okunma Hüseyin Görmenoğlu 22 Nisan 2018 | 245 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar