10. sınıf kitaplarında Kemalizm

Her yıl eğitim-öğretim sezonu açılırken ders kitaplarındaki Kemalist muhtevayı gözden geçiriyoruz. Bu sene 10. sınıf kitaplarına bakalım.İHL’lerin 2. sınıflarında da okutulan kitapların...

Her yıl eğitim-öğretim sezonu açılırken ders kitaplarındaki Kemalist muhtevayı gözden geçiriyoruz. Bu sene 10. sınıf kitaplarına bakalım.
İHL’lerin 2. sınıflarında da okutulan kitapların tamamı, Kur’an, Siyer, Hadis ve Fıkıh dahil, yine tam sayfa Gençliğe Hitabe ve M. Kemal fotoğrafıyla başlıyor.

Kitap muhtevalarına gelince:

Önceki sınıfların kitaplarındaki yoğun Kemalist propaganda 10. sınıfta pek yok.

Görebildiğimiz örneklerden biri Matematik kitabında. Alt sınıfların kitaplarına konulan bölüm 10. sınıfta da mevcut.

S. 416’da karşımıza çıkan bu bölümde M. Kemal’in matematiğe ilgisi, 1936’da Geometri kitabı yazıp Sivas Lisesinde bu dersi anlattığı ve birçok matematik terimini Türkçeleştirdiği yine tekrarlanıyor.

Tarih kitabında ise “Atatürk’ün kişisel özellikleri” başlığı altında şöyle deniyor:

“Atatürk kendisini, Türk milletini aklın ve bilimin rehberliğinde çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkarma hedefine adamıştır. (...) Millî Mücadelenin her aşamasında Türk milletine önderlik eden Mustafa Kemal, zaferden sonra da Türk milletinin her alanda çağdaşlaşmasını hedef alan inkılapları gerçekleştirdi.” (s. 214)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yüreği yananlar 27 Mayıs 2018 | 2.216 Okunma Gençlere tavsiyelerimiz 13 Mayıs 2018 | 461 Okunma Gençlerle yeni ufuklara açılırken 06 Mayıs 2018 | 338 Okunma Hanımlardan Üstada: Evimiz medrese-i nuriye oluyor 29 Nisan 2018 | 327 Okunma Hüseyin Görmenoğlu 22 Nisan 2018 | 245 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar