KHK’lara bakışta demokrat farkı

Türkiye 20 Temmuz 2016’da sokulduğu OHAL rejiminde, çoğu hâlâ Meclis onayından geçmemiş olan KHK’larla yönetilirken, çıkarılan her KHK ile yeni ve çok ağır mağduriyetlere yol...

Türkiye 20 Temmuz 2016’da sokulduğu OHAL rejiminde, çoğu hâlâ Meclis onayından geçmemiş olan KHK’larla yönetilirken, çıkarılan her KHK ile yeni ve çok ağır mağduriyetlere yol açılıyor.
Demokrasi tarihimizde benzeri hiç yaşanmamış olan bu hale demokrasi ve hukuk adına itiraz edip fren koyması gereken ve beklenen kurumlar tamamen meflûç durumda.

Ne Meclis iradesine sahip çıkabiliyor; ne de AYM başta olmak üzere yargı kurumları bu meselede bir inisiyatif ortaya koyabiliyor.

Bu son derece vahim ve endişe verici duruma Türkiye ne zamana kadar seyirci kalacak?

Aşağıdaki değerlendirmeleri, KHK bahsinde hukuka saygılı ve demokrat bir yaklaşımın ifadesi olarak, bu noktada düşündürücü ve uyarıcı bir işlev görmesi dileğiyle aktarıyoruz.

Altındaki imza 9. Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel’e ait.

1987 yılı Meclis Bütçe Görüşmelerinde DYP adına partinin Genel Başkanı sıfatıyla yaptığı konuşmanın tutanaklarından:

“Yapacağım ikinci ikaz Kanun Kuvvetindeki  Kararnamelerdir. Kanun Kuvvetinde Kararname fikrini eleştiriyor değilim. Çünkü Kanun Kuvvetinde Kararname fikri 1969’da Adalet Partisinin programında mevcuttur. Yalnız, ifrattan tefrite gidilmesini eleştiriyorum.  

“Kanun Kuvvetinde Kararnamelerle herşeyi halledemezsiniz. Bilhassa kişi haklarıyla ilgili Kanun Kuvvetinde Kararname olmaz, olmaması da lâzımdır. Temel hakları düzenleyen Kanun Kuvvetinde Kararname olmaz. Temel haklar mutlaka Meclislerin işidir. 

“Ayrıca devlet memurlarının, çalışanların haklarını tanzim eden Kanun Kuvvetinde Kararnameler de olmaz. Bunlar kazanılmış hakları zedeleyebilir. 

“Onun içindir ki Kanun Kuvvetindeki Kararnameleri herşeye teşmil etmekte, herşeye götürmekte yarar yoktur. Bunu sınırlı götürmek lâzımdır. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yüreği yananlar 27 Mayıs 2018 | 2.216 Okunma Gençlere tavsiyelerimiz 13 Mayıs 2018 | 461 Okunma Gençlerle yeni ufuklara açılırken 06 Mayıs 2018 | 337 Okunma Hanımlardan Üstada: Evimiz medrese-i nuriye oluyor 29 Nisan 2018 | 327 Okunma Hüseyin Görmenoğlu 22 Nisan 2018 | 245 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar