Tartışacaksak rintler gibi tartışalım

TARTIŞACAK konu başlıklarına kıran girmiş gibi bir de Adana'daki Dünya Rakı Günü girdi devreye. Haberlere yansıdığı kadarıyla Yeşilay (ki misyonu budur; amenna), Diyanet’le bağlantılı dernek ve...

TARTIŞACAK konu başlıklarına kıran girmiş gibi bir de Adana'daki Dünya Rakı Günü girdi devreye.


Haberlere yansıdığı kadarıyla Yeşilay (ki misyonu budur; amenna), Diyanet’le bağlantılı dernek ve sendikalar ile iddialara göre aralarında Hizbullah ve radikal İslamcı bazı web sayfalarının hedef göstermesi neticesinde tartışılmaya başlandı bu etkinlik.
Sonunda Vali Mustafa Büyük “İzin vermemiz mümkün değil” demiş ki, valinin geçen sene bu konuda herhangi bir itirazının bulunmadığı da haberlerde dikkat çeken bir nokta.

*

Neresinden tutup düzelteceğimi bilemesem de konuyla ilgili birkaç not düşmek mümkün...
Dünya Rakı Haftası veya Rakı Günü, 2006 yılının Aralık ayının ilk cumartesi akşamı Beyoğlu Balık Pazarı’nın namlı ve köklü meyhanelerinden Cumhuriyet’te başlamıştı.
Bir tür promosyon amaçlı başlayan hareket sosyal medyada bulduğu destekle genişledi, bir tür eğlence aracına dönüştü.

*

Rakının ansiklopedisini yazmış olan üstat Vefa Zat, aralık ayının ilk cumartesi gününün seçilmesini bu başlıktaki maddede şöyle açıklar:
“Aralık ayında güneşin rakı burcuna girdiği düşünülebilir; çünkü kış geldiğinden rakının içimizi ısıtmasına daha çok ihtiyaç duymaya başlarız.
Üstelik ‘aralık’, içindeki harflerle rakı yazılabilen tek aydır!
Ama bunların hepsini geride bırakan bir sebep var ki, bütün rakı tiryakilerini daima saygıyla gülümsetir.
Rivayete göre pirimiz Bekri Mustafa aralık ayının ilk cumartesi günü doğmuştur...”
Adana’da rakı sevilir, içilir; bilmeyen yoktur.
Belli ki Adanalı dostlarımız bu etkinliği herkesten daha fazla sahiplenmiş, il dışında yaşayanların bile gelip hasret giderdiği bir eğlenceye çevirmiş. Geçen sene 20 bin kişinin katıldığı söyleniyor.

*

Konuyu “Vay efendim rakıyı yasaklıyormuş vali” diye tartışmak da mümkün tabii ama hem gerçeği yansıtmaz hem de rakı seven adama yakışan bir tavır olmaz.
Vali belli ki “konjonktürel hassasiyet” ile geçen sene gık etmediği etkinliğe bu sene gık etmek zorunda hissetmiş kendisini.
Ortada resmi bir yasaklama yok; sadece “İsteyen izin verilen yerlerde içsin ama beni bu web sayfalarına malzeme etmeyin, koltuğumu yemeyin” çıkışı var.
Rakı seven “rindan” takımından Adanalılar ne yapacaklarını, nasıl içeceklerini, nasıl kutlayacaklarını bilir ve tatsızlık da çıkmaz diye iyimser bir düşünce içindeyim ki haksız çıkacağımı da sanmam.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Menzil dışına çıkış 05 Aralık 2021 | 97 Okunma Einstein, Salâh Birsel, mutluluk filan 02 Aralık 2021 | 212 Okunma Aslan kükresin biz sevinelim 26 Kasım 2021 | 123 Okunma Adele’e tebrik ve sitem 23 Kasım 2021 | 98 Okunma Büyük kazanç / ağır hasar 22 Kasım 2021 | 199 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar