Mısır Çarşısı’na plastik kuş kondurmamışlar ya şükredelim

Arkadaşımız Fırat Alkaç’ın “‘Pano’lu Çarşı” başlıklı haberi, tarihi Mısır Çarşısı’nda restorasyon sonrası oluşan bir görüntüye...

Arkadaşımız Fırat Alkaç’ın “‘Pano’lu Çarşı” başlıklı haberi, tarihi Mısır Çarşısı’nda restorasyon sonrası oluşan bir görüntüye odaklanıyordu.

IV. Mehmed’in (Avcı Mehmed) annesi Hatice Turhan Sultan tarafından Yeni Cami’ye akar sağlamak amacıyla 17’nci yüzyılda yaptırılan Mısır Çarşısı zaman içinde turistik ıvır zıvır dükkânlarının hâkimiyetine geçse de baş döndürücü güzellikteki karışık baharat kokusuyla hâlâ İstanbul’un sevgili bir köşesidir.

Habere konu olan görüntüye gelirsek...

2011’de başlatılan restorasyon neticesinde daha önce dükkân içlerinde yer alan elektrik panoları Çiçek Pazarı tarafına toplu halde taşınmış.

İki metre yükseklikteki 45 elektrik panosunun tarihi duvarları kapatacak şekilde metrelerce uzayıp gitmesinin estetik açıdan bir darbe olduğu düşünülebilir.

Bence de kötü bir görüntü ancak teselli bulabileceğimiz noktalar da var. Mesela duvarla sabitlenmemişler yani tarihi dokuya zarar verilmemiş ki, “züğürt tesellisi” de olsa bir teselli sayılır işte!

Bir de Esnaf Derneği Başkanı Ömer Başıbüyük “Dükkân içlerindeki görüntü estetik açıdan daha kötü sonuçlara yola açıyordu” demiş ki, bu görüşe de katılırım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Menzil dışına çıkış 05 Aralık 2021 | 92 Okunma Einstein, Salâh Birsel, mutluluk filan 02 Aralık 2021 | 210 Okunma Aslan kükresin biz sevinelim 26 Kasım 2021 | 119 Okunma Adele’e tebrik ve sitem 23 Kasım 2021 | 98 Okunma Büyük kazanç / ağır hasar 22 Kasım 2021 | 196 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar