Bir tarikatın anatomisi

15 Temmuz darbe girişiminin ardından haber kanallarında pıtrak gibi biten eski cemaatçilerin itiraflarından bir şekilde haberiniz olmuştur herhalde.Şaşkınlık içinde izlediğimiz o itiraflarda neler duyduk neler? Hortumla...


15 Temmuz darbe girişiminin ardından haber kanallarında pıtrak gibi biten eski cemaatçilerin itiraflarından bir şekilde haberiniz olmuştur herhalde.
Şaşkınlık içinde izlediğimiz o itiraflarda neler duyduk neler?

Hortumla dövülen çocuklardan bizzat Fetullah Gülen tarafından falakaya yatırılan eğitim kurumu sahiplerine, koca koca adamlara, profesörlere kadar uzanan bir şiddet sarmalı vesaire...

Hoca izin vermeden evlenemeyenler, evlatlarının ismi için onay bekleyenler, malını mülkünü feda edenler...

Zihinde kalan son mantık kırıntısını biraz kıpırdatsalar “Bu ne yahu? Ben burada ne yapıyorum? Böyle iş olur mu?” demeleri gerekirken zırvalıktan mürekkep bir dünyada baskı, korku, paranoyayla harmanlanmış bir hayat sürmeye devam etmelerini anlamakta güçlük çektik haliyle.

Kendi ülkesini mahva sürükleyecek hile ve desiseler zincirine halka olmayı kabul eden, neticede vatandaşlarının üstüne tankla, topla, uçak uçak bombayla yürüyecek kadar zıvanadan çıkan “mürit” kafasını anlamak neredeyse imkânsız.


BİR İNANÇ HAPİSHANESİ
Hal böyleyken geçen hafta Digitürk’ün film kanallarından birinde “İtiraf Etmek: Scientology ve İnanç Hapishanesi” adlı belgesele denk geldim.

“Scientology”, L. Ron Hubbard (1911-1986) tarafından ABD’de kurulan, dünyaya yayılan bir tarikat.

Filmi izleyene kadar hakkındaki görüşüm “İnsanların manevi boşluklarını para musluklarına bağlayan çakma bir inanç sistemi” olduğu şeklindeydi ki; izledikten sonra da fikrim değişmedi.

Ancak bu son derece çarpıcı belgesel sayesinde, tarikatta yükselmiş olanların itirafları sayesinde konunun detaylarına hâkim oldum, şaşkınlığım katlanarak arttı ve insanların inançlarını yönlendirerek nasıl robotlaştırılabildiklerini bir daha görmüş oldum. Herkesin izlemesini isterim, sanırım internet üzerinden de bulunabiliyor.


DİN TACİRLİĞİ ZENGİNLEŞTİRİR
L. Ron Hubbard (LRH), ABD’nin “buhran döneminde” kelimesine 1 cent ödenen ucuz bilimkurgu romanları yazan bir adamken zaman içinde Scientology Kilisesi’ne, dünyanın en tanınmış ve en tartışmalı tarikatlarından birine dönüşecek hareketini başlatan adam olur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Menzil dışına çıkış 05 Aralık 2021 | 92 Okunma Einstein, Salâh Birsel, mutluluk filan 02 Aralık 2021 | 210 Okunma Aslan kükresin biz sevinelim 26 Kasım 2021 | 119 Okunma Adele’e tebrik ve sitem 23 Kasım 2021 | 98 Okunma Büyük kazanç / ağır hasar 22 Kasım 2021 | 197 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar