Eski bayramlar

Bir başkaydı eski bayramlar. Yaşaması kadar hatırlaması bile güzel onların. Ziyaret demekti bayramlar. Yeni elbiseler, yeni ayakkabılar demekti. Tebrik kartları, el öpmeler, bayram şekerleri demekti bayramlar.Günler öncesinden...

Bir başkaydı eski bayramlar. Yaşaması kadar hatırlaması bile güzel onların. Ziyaret demekti bayramlar. Yeni elbiseler, yeni ayakkabılar demekti. Tebrik kartları, el öpmeler, bayram şekerleri demekti bayramlar.

Günler öncesinden hazırlıklar başlardı bayramlar yaklaşınca. Tatlı bir telaş olurdu hanelerde. Önce temizlik yapılırdı evlerde, bayram temizliği olarak. Sonra tatlılar hazırlanırdı bayram gününe. En güzel elbiseler hazırlanırdı giyinmek için. Uzakta olanlara mektuplar, tebrik kartları gönderilirdi. Herkes evinin bir köşesinde bayramlık tıraşını olurdu. Herkes misafir beklerdi bayram günü evinde. Mahalle esnafından yapılırdı alışverişler. Bayram akşamı yeni kıyafetler başucunda dalınırdı uykuya. Kına yakıldığı da olurdu ellere. Bayram sabahı erkenden kalkılır camilere koşulurdu. Namaz akabinde cami içinde ve bahçesinde bayramlaşmalar, el öpmeler ayrı bir güzellikti. Önce kabirler ziyaret edilir, Kuran'ı Kerim tilavet edilir, dualar birikirdi avuçlarda. Harçlıklar ayrı bir heyecan olurdu çocuklarda. Mahallenin çocukları dolaşırdı kapıları bayram harçlığı almak için. Gençler ise ayrı bir ekip haliyle yaşlı ziyaretleri yapardı gönül almak için, dua almak için. Kapılarda güler yüzlü nineler, dedeler beklerdi ellerinde, eteklerinde para ve şeker olan. Komşu ziyaretleri çok önemliydi bayramlarda. Kesilen kurbanların belli bir kısmı eve gelmeden önce dağıtılırdı komşulara.

Muzırlıklar da yapılırdı sokaklarda. Bayram harçlıkları ile alınan maytaplar, torpiller patlatılır, şaka yollu da olsa korkutulurdu etraftakiler. Körebeler, saklambaçlar oynardı çocuklar sokaklarda. Tatlı tatlı şakalar yapılırdı büyükler arasında. Yazmakla bitmeyecek güzellikler doluydu bayramlar.

İyisiyle kötüsüyle, acısıyla tatlısıyla bir Kurban Bayramı'nı daha idrak ettik. Önce hazırlıklar yapıldı, yolculuklar başladı, kurbanlıklar seçildi. Sonra kurbanlar kesildi, ziyaretler yapıldı, tatile çıkıldı vs. Nihayet bir Kurban Bayramı daha hatıraları ile geride kaldı.Öyle günler öncesinde bir telaş yoktu hanelerde. Değişen dünya ile bayramların da şekli değişir oldu. Bayram temizliği de pek yapılmıyor artık. Tatlılar da hazır alınmaya başlandı. Uzakta olanlara tebrik kartı gönderilmiyor şimdilerde. Onun yerine mesajlar yazılıyor yalnız odalarda. Mahalle bakkalları için bayramlar ayrı bir heyecan olmuyor artık.

Bayramlarda büyüklerin ziyareti yerine uzak diyarlara tatillere çıkılıyor. Bayram demek tatil demek oldu şimdilerde. Bayramlar kavuşmak, buluşmak değil de hasretlere dönmeye başladı. Gözü yaşlı büyükler çoğaldı, çocuklarını bekleyen. Çocuklarının yüzüne hasret anneler, babalar, şimdilerde onların mesajlarıyla avunuyor.

Aslında bayramlar aynı bayram da değişen biziz herhalde. Değişen dünya ile değerlerimiz de değişiyor yavaş yavaş. Örf ve adetlerimiz değişiyor. Anlayışlarımız değişiyor. Duyarlılıklarımız değişiyor. Duyarsızlaşıyoruz zamanla. Eski bayramlar diye özlemle anlattığımız bayramlarımız değişiyor. Kalabalıklar içinde yalnızlaşıyoruz git gide. Bayramları tatil belleyenler kopuyorlar birbirlerinden. Çocuklarımıza özlemle anlatacağımız bayramlar azalıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Zaferlerle dolu bir ay: Ağustos 28 Ağustos 2018 | 3.464 Okunma Kurban 21 Ağustos 2018 | 4.591 Okunma Kan emiciler 14 Ağustos 2018 | 4.618 Okunma Manevi kalkınma 07 Ağustos 2018 | 2.140 Okunma Papaz 31 Temmuz 2018 | 4.850 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar