Suriye’de tampon bölge fantezileri

AKP’nin saplantılı ve tehlikeli biçimde kişiselleşmiş Suriye politikasını yapıp edenlerin “tampon bölge” fantezilerini son günlerde yeniden dolaşıma sokarak Türkiye kamuoyunu test etmelerini ilgiyle...

AKP’nin saplantılı ve tehlikeli biçimde kişiselleşmiş Suriye politikasını yapıp edenlerin “tampon bölge” fantezilerini son günlerde yeniden dolaşıma sokarak Türkiye kamuoyunu test etmelerini ilgiyle izliyoruz.
Bu saha hazırlığının genel seçimden önceye rastlaması konuyu daha ilginç ve bir o kadar da müphem hale getiriyor.
Konu, son aylarda Riyad’daki iktidar değişikliği sayesinde rehabilite edilen ve bu kez Suriye’de Esad’ı devirme bağlamını da aşarak İran karşıtı bir bölgesel Sünni paktına dönüşme temayülünde olan Suudi Arabistan-Türkiye-Katar ittifakı... Ve Ankara-Riyad ikilisinin Suriye üzerinde egzersizini yaptıkları söylenen, “karadan Türk-havadan Suudi” diye özetleyebileceğimiz bir askeri oyun planı.
Fantezi bu ya, Suriye ile kara bağlantısı bulunmadığı için tuzu da kuru olan Suudi Arabistan’ın lüks savaş uçağı koleksiyonunun desteğinde Türkiye’nin kara ordusu hedef ülkeyi işgal edecek, burada uçuşa yasak tampon bölgeler oluşturacak ve bu sayede daha da güçlenecek olan cihatçılarla El Kaideci unsurların baskısı sonucunda rejim teslime zorlanacak.
Ankara’dakiler, Esad’ı devirmek maksadıyla dört yıldır iç savaş örgütledikleri Suriye’nin tarumar olmasına yol açtıktan sonra bile hala kurtulamamışlardır bu tampon bölge saplantısından. Dört yıl önce mülteci krizi mühendisliği yoluyla Suriye’ye asker sokup tampon bölge kurmak istiyorlardı; dört yıl sonra Türk üslerinin IŞİD’e karşı hava saldırıları için kullanılması karşılığında koalisyonun patronu Amerika’dan tampon bölge rızasını almak arzusundadırlar.
Bir biçimde Türk ordusunu Suriye’ye sokmanın yolunu aramaktadırlar, çünkü şu ana kadar yapamadıkları bir tek bu kalmıştır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İdlib’de yüzleşmek 07 Eylül 2018 | 8.758 Okunma Osman Kavala’nın sakin mağduriyeti 31 Ağustos 2018 | 235 Okunma Yapay zekâ ABD’yle krizi çözer mi? 28 Ağustos 2018 | 5.978 Okunma Türkiye’nin tam teşekküllü krizi 17 Ağustos 2018 | 400 Okunma 24 Haziran’daki ‘uçan mürekkepli mühür’ palavrasını en çok kim yaydı 03 Ağustos 2018 | 10.056 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar