OHAL, iktidarın yakalandığı ‘hız tuzağı’

1994 tarihli Hollywood yapımı macera gerilim filmi “Speed”, Türkiye’de “Hız Tuzağı”adı altında gösterilmişti... Filmin macera altyapısında, içi yolcu dolu bir otobüse...

1994 tarihli Hollywood yapımı macera gerilim filmi “Speed”, Türkiye’de “Hız Tuzağı”adı altında gösterilmişti... 
Filmin macera altyapısında, içi yolcu dolu bir otobüse yerleştirilmiş, hıza duyarlı bir bomba vardır. Düzenek, otobüsün hızı saatte 80 km’yi geçince aktive olmak ve bu hızın altına düşülmesi halinde ise bombayı patlatmak üzere programlanmıştır. 
Trafikteki otobüsün hızı tabii ki 80 limitini geçer ve o andan itibaren filmin gerilim çerçevesi de belirginleşir: Hız asla 80’in altına düşmemelidir, yoksa otobüs havaya uçar. Bomba bin bir güçlükle etkisiz hale getirilmeye çalışılırken otobüs de şehirde trafiği birbirine katarak 80’in üzerinde yol almaktadır. Otobüstekiler ölümcül kaza ve havaya uçma tehditleri arasında sıkışıp kalmışlardır... Bu çözümsüz bir ikilemdir. 
İktidar, 15 Temmuz darbe girişiminden beş gün sonra ilan ettiği OHAL sayesinde gaza bastı ve bunun sonucunda Hız Tuzağı filmindeki otobüsün durumuna düştü. 
Gerekçesi “FETÖ”yü temizlemek olabilir; lakin her türlü hukuki, anayasal ve yasal limit aşılmıştır. 
İktidar otobüsünün hızla geçtiği yollarda meydana getirdiği hukuk ve demokrasi hasarı büyüktür. 
KHK’lerden alınan ezici gücün keyfi-haksız-kuralsız kullanımı nispetinde de bu hasar, kat edilen mesafe uzadıkça artıyor. 
Otobüs şoförünün direksiyondaki davranış ve ifadeleri, OHAL’den aldığı sınırsız güç sayesinde hayalindeki siyasi menzile daha çabuk varacağı gibi bir zanna kapıldığını da gösteriyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İdlib’de yüzleşmek 07 Eylül 2018 | 8.758 Okunma Osman Kavala’nın sakin mağduriyeti 31 Ağustos 2018 | 237 Okunma Yapay zekâ ABD’yle krizi çözer mi? 28 Ağustos 2018 | 5.978 Okunma Türkiye’nin tam teşekküllü krizi 17 Ağustos 2018 | 400 Okunma 24 Haziran’daki ‘uçan mürekkepli mühür’ palavrasını en çok kim yaydı 03 Ağustos 2018 | 10.060 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar