"İnsan olduğunuzu hatırlayın. Geriye kalan her şeyi unutsanız da olur..."

Bugün size düşünce tarihinin gerçekten en şahsına münhasır isimlerinden biri olan Bertrand Russell’den bahsedeceğim. Nobel Edebiyat Ödülü sahibi İngiliz filozof, matematik dehası ve yılmaz savaş...

Bugün size düşünce tarihinin gerçekten en şahsına münhasır isimlerinden biri olan Bertrand Russell’den bahsedeceğim. Nobel Edebiyat Ödülü sahibi İngiliz filozof, matematik dehası ve yılmaz savaş karşıtının 146. doğum günü 18 Mayıs.

Hayata, insan – toplum ilişkilerine, yaşamın inceliklerine, din ve bilim arasındaki gel – gitlere dair sayfalarca yazılsa bile hakkıyla ifade edilemeyecek fikirleri, birkaç cümlede müthiş çarpıcı şekilde ortaya koymasıyla meşhur Russell.

Hani Albert Einstein’in ‘Eğer basitçe anlatamıyorsanız, anlamamışsınız demektir’ sözü var ya, bilirsiniz. Sanki bu cümlenin vücut bulmuş halidir ünlü düşünür.

Ve gerçek bir ezber bozandır aynı zamanda. Alışılagelmiş bütün fikir kalıplarını alt üst eden, kanıksadığımız tüm düşünce sistemleriyle alay eden bir dahi. Sözü ona bırakalım, en iyisi siz karar verin hakikaten öyle mi değil mi? Buyurun…

*Bizim uygarlık dediğimiz şeyin hemen tümünü aylak sınıf yaratmıştır. Sanatı geliştiren, bilimleri bulan bu sınıftır; bu sınıf kitaplar yazmış, bu sınıf felsefeler ortaya atmış ve toplumsal ilişkileri bu sınıf inceltmiştir. Hatta baskı altındakilerin kurtuluşu bile genellikle yukarıdan aşağı doğru gelişmiştir. Aylak sınıf olmasa insanlık barbarlıktan hiç kurtulamazdı.

*Eğer filozof olmak istiyorsanız, anne-babalarınızın ve öğretmenlerinizin size söylediklerine dayanan inançlardan elinizden geldiğince kurtulmaya çalışmalısınız.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İzzet Çapa: 'Bütün bildiklerinizi unutun, oyun yeni başlıyor' diyor Black Mirror 29 Aralık 2018 | 556 Okunma Desene güzelim sen hiç yaşamamışsın… 22 Aralık 2018 | 468 Okunma İlk Türk Netflix dizimiz benim gözümde ilk bölümden sınıfı geçti. Darısı yenilerin başına... 15 Aralık 2018 | 310 Okunma Milenyum dejenerasyonundan kurtulmak mümkün mü? 04 Aralık 2018 | 4.254 Okunma Kalbimden yükselen ses, gözümden yaş olup akıyor… 01 Aralık 2018 | 3.933 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar