Amerika’nın hayali yeni Roma İmparatorluğu olmak mı?

Bu aralar tadım yok; malumunuz. O yüzden de ya yazıyorum ya da gömülüp kitaplarımın arasına; kendime düşünme fırsatı bırakmamak için gözlerim kapanana kadar okuyorum.Bir yandan da ister ister istemez...

Bu aralar tadım yok; malumunuz. O yüzden de ya yazıyorum ya da gömülüp kitaplarımın arasına; kendime düşünme fırsatı bırakmamak için gözlerim kapanana kadar okuyorum.

Bir yandan da ister ister istemez gündemi takip ediyorum. Görünen o ki, ABD ile çok zorlu bir süreçten geçiyoruz. Suriye’den Irak’a, rahip Brunson’dan FETÖ’ye, F–35’lerden S–400’lere çok ciddi birçok meselede taban tabana zıt durumdayız.

Peki kaç zamandır dünyanın kaderini Amerika tayin ediyor? Tarihte, ondan önceki karar vericiler ne kadar süreyle insanlığa hükmettiler?

Yıkıldığı 476 yılına kadar, altı asır boyunca Roma yegane süper güçmüş. Bununu neresinden bakarsanız 300 yılında, dünyayı tek başına yönetmiş.

Sonra bayrağı Bizans devralmış, kendisini yeni Roma ilan etmiş ve 1453’e kadar, dünyanın raconunu onlar kesmiş. Bin yıl elbette tek başına karar verici olmamış ama en azından parlak dönemlerinde, üç–dört asır kendisinden önceki hükümran Roma’nın sınırlarında, muazzam geniş topraklara hükmetmiş.

Bizans’ın son dönemlerinde, biz 1071’de Anadolu’ya girdiğimizde, Doğu’dan bir başka süper güç çıkmış. Cengiz Han’ın Moğolları, en az bir yüz yıl ortalığı kasıp kavurmuş.

Fatih’in İstanbul’u fethinin ardından neresinden bakarsanız iyi yüz elli yıla yakın Osmanlı dünyanın tek süper gücüymüş.

Peşinden, İngilizler çıkmışlar dünya sahnesine. Amerika’dan Hindistan’a uzanan ve birkaç asır tek başına karar alan bir imparatorluk kurmuşlar.
Elbette başkaları da var...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İzzet Çapa: 'Bütün bildiklerinizi unutun, oyun yeni başlıyor' diyor Black Mirror 29 Aralık 2018 | 556 Okunma Desene güzelim sen hiç yaşamamışsın… 22 Aralık 2018 | 468 Okunma İlk Türk Netflix dizimiz benim gözümde ilk bölümden sınıfı geçti. Darısı yenilerin başına... 15 Aralık 2018 | 310 Okunma Milenyum dejenerasyonundan kurtulmak mümkün mü? 04 Aralık 2018 | 4.254 Okunma Kalbimden yükselen ses, gözümden yaş olup akıyor… 01 Aralık 2018 | 3.933 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar