"Bu ayrılık bana ölümden beter, geçti dost kervanı eyleme beni…"

Bambaşka bir ruh katardı söylediği türkülere. Dinlemek büyük keyifti; hele de benim gibi bir tıfıl için o dönemlerde Ruhi Su dinliyor olmak felaket havalı bir işti. Hayatını davasına adayan, bin bedel ödese...

Bambaşka bir ruh katardı söylediği türkülere. Dinlemek büyük keyifti; hele de benim gibi bir tıfıl için o dönemlerde Ruhi Su dinliyor olmak felaket havalı bir işti. Hayatını davasına adayan, bin bedel ödese de, kim bilir belki bir başka ülkede dünyaya gelmiş olsa eller üzerinde tutulacak olduğunu bilse de ne inandıklarından taviz verdi, ne durduğu yerden milim kıpırdadı.

Anadolu halk ozanı geleneğinin en büyük ustalarındandı.

1912 yılında Van'da hayata gözlerini açtı. Genç yaşında babasını, ardından da annesini kaybetti. Gençlik yıllarını yanlarına verildiği yoksul bir ailede, daha sonra da öksüzler yurdunda geçirdi.

Bir ara İstanbul'da askeri okulda okudu ancak müzik sevgisi onu farklı arayışlara itti.
Adana Öğretmen Okulu'nda öğrenciyken, Ankara Müzik Öğretmen Okulu'na geçti. 1942’de Devlet Konservatuarı Şan Bölümü’nü bitirdi. Aynı yıllarda Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nde müzik öğretmenliği yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Orkestrası’na seçildi, Devlet Operası'nda çalıştı. Operası sanatçısı olarak Madame Butterfly, Fidelio, Tosca, Figaro'nun Düğünü ve Maskeli Balo gibi oyunlarda rol aldı.
Ankara Radyosu’nda türkü programları düzenledi. Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde büyük bir koro kurdu.

1952-1957 yılları arasında Türkiye Komünist Partisi üyesi olduğu için hapis yattı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İzzet Çapa: 'Bütün bildiklerinizi unutun, oyun yeni başlıyor' diyor Black Mirror 29 Aralık 2018 | 555 Okunma Desene güzelim sen hiç yaşamamışsın… 22 Aralık 2018 | 467 Okunma İlk Türk Netflix dizimiz benim gözümde ilk bölümden sınıfı geçti. Darısı yenilerin başına... 15 Aralık 2018 | 308 Okunma Milenyum dejenerasyonundan kurtulmak mümkün mü? 04 Aralık 2018 | 4.252 Okunma Kalbimden yükselen ses, gözümden yaş olup akıyor… 01 Aralık 2018 | 3.930 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar