TÜİK’ten açıklama

“TÜİK enflasyonu düşürdü ama…” yazıma TÜİK Başkan Vekili Yinal Yağan’dan açıklama geldi. Yağan’ın açıklaması şöyle:TÜİK Enflasyonu...

“TÜİK enflasyonu düşürdü ama…” yazıma TÜİK Başkan Vekili Yinal Yağan’dan açıklama geldi. Yağan’ın açıklaması şöyle:

TÜİK Enflasyonu Düşürdü, Ama..!” başlıklı, İsmet Özçelik imzasıyla yayımlanan köşe yazısında, “Zamlar tam gaz sürüyor. Ama TÜİK enflasyonu düşürdü.” “Zamları düşük tutmak için enflasyon düşürüldü” ve “Enflasyon gerçekten düşerse işler iyi demek. Ama TÜİK düşürürse ayrı” ifadeleri yer almaktadır.

2005 yılında yürürlüğe giren 5429 Sayılı Türkiye İstatistik Kanunu, Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında kabul edilen resmi istatistik temel ilkleri ve Avrupa Komisyonu tarafından 2005 yılında kabul edilen Avrupa İstatistikleri Uygulama Esaslarını içermekte olup Türkiye İstatistik Kurumu’nun mesleki ve teknik bağımsızlığını teminat altına almaktadır.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ürettiği tüm istatistiklerde olduğu gibi tüketici fiyat endeksini (TÜFE) uluslararası normlarda; meslek bağımsızlık, şeffaflık, karşılaştırılabilirlik, tarafsızlık ve doğruluk ilkelerine bağlı olarak Avrupa Birliği ve dünya genelinde geçerli olan, uluslararası kurumlar tarafından tavsiye edilen yöntem, tanım ve kavramları kullanarak hesaplamaktadır. Söz konusu kavram ve yöntemler ile uygulama sonuçları yerli ve yabancı kurum ve kuruluşlardaki uzmanların değerlendirmelerine açık olduğu gibi, en ayrıntılı düzeyde de kamuoyu ile paylaşılmaktadır. TÜFE hesaplarında kullanılan ağrılıklar, madde sepeti ve fiyatlar şeffaflık politikası gereği Türkiye İstatistik Kurumu internet sayfasında da yayımlanmaktadır. Bu alanda TÜİK, dünyada en şeffaf kurumlar arasında yer almaktadır.

Enflasyon hesabında her ay kullanılan 545 bin veri, aslında birbirini takip eden 13 aylık veriler de göz önünde alındığında 7 milyon veri olarak işleme alınmaktadır. Bu kalemlerin alt ve üst kırımları da dikkate alındığında birkaç verinin değiştirilerek bunun gizlenebilmesi mümkün değildir. Bu değişikliklerin tüm gruplara yansıtılması ve sürekli olarak her ay tekrarlanması gerekmektedir. Kamuoyuna ve Kurum içine fark ettirmeden herhangi bir manipülasyonun yapılması teknik olarak imkansızdır. Şeffaflık ilkelerimiz gereğince internet sitemizde 7/24 tüm sürece ve meta veriye erişebilmektedir. Buna rağmen, bu dokümanlara bakma zahmetinde bulunmadan mesnetsiz iddialarla kamuoyunu yanıltıcı yazı ve haberlerine ısrarla devam edenler maksatlıdır. Kurumumuzun ürettiği tüm istatistikler için iletişim kanallarımız bilgi almak isteyenlerin hizmetine açıktır. 

TÜFE kapsamında fiyatlar, fiyat hareketliliği yüksek olan ürünlerde daha sık ararlıklarla olmak üzere ayda bir, ayda iki ve haftalık olarak fiyat gelişimini yansıtacak şekilde derlenmektedir. Benzin, mazot, sigara ise günlük olarak takip edilmektedir. 26 Bölge Müdürlüğü 2018 yılı sonunda yayımlanan ve 2019 yılı içinde uygulanan üretim sereci takvimi çerçevesinde 81 il ve 225 ilçeden farklı günlerde fiyatları derlemektedir. Bölge müdürlüklerinin bölgesel yapılarındaki farklılıklar nedeniyle hemen hemen tüm günler kapsanacak şekilde fiyat derlenmektedir. Türkiye’yi kapsayan fiyat derleme çalışmaları çerçevesinde, kamuoyuna yansıtılan haberlerin aksine tüm bölge müdürlüklerinin belirli işyerlerinden aynı günde fiyat derlemesi mümkün değildir. 2019 yılında derleme yöntemlerinde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Düğmeye kim bastı? 18 Nisan 2024 | 1.449 Okunma Savaş yayılır mı? 17 Nisan 2024 | 561 Okunma İran’ın başarısı Türkiye’yi rahatlatır 15 Nisan 2024 | 1.162 Okunma Milyarlarca dolarlık tarikatlar! 14 Nisan 2024 | 2.549 Okunma Amerika’dan PKK’ya: Korkmayın 10 Nisan 2024 | 1.057 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar