Krizi fırsata çevirelim!

Yaşanan kriz göz göre göre geldi. AKP de durumun farkında olduğu için seçimi öne çekti. Yapısal sorunlara, ABD kaynaklı operasyon da eklenince krizin boyutu daha da büyüdü. İzlenen yanlış politikalarla...

Yaşanan kriz göz göre göre geldi. AKP de durumun farkında olduğu için seçimi öne çekti. Yapısal sorunlara, ABD kaynaklı operasyon da eklenince krizin boyutu daha da büyüdü.
İzlenen yanlış politikalarla sanayimiz ithalata bağımlı hale getirildiği için üretimde sorunlar yaşanmaya başladı.
Şu anda dolar 6 liranın avro da 7 liranın üstünde...
GEÇMİŞTEKİ HATALAR 
AKP 2002 yılında iktidara geldikten sonra yıllarca doları baskı altına aldı. Değerli TL ile övündü. Japon ev hanımları bile bundan yararlandı. Yabancılar Türkiye’ye döviz getirdi, bozdurup bankaya yatırdı. Faiz kazançlarını alıp, daha düşük kurdan dövize dönüp gittiler.
Dolar bazında yıllık kazanç yüzde 50’lere kadar yükseldi.
Düşük kur politikası ile yerli üretim değil ithalat teşvik edildi. Türk sanayicisi, Türk çiftçisi değil, Coniler, Hanslar desteklendi.
Yan sanayi fabrikaları tek tek kapandı.
Ülkemizde üretilen sanayi ürünlerinde yerli katkı oranı hızla düştü.
İHRACATA DESTEK İTHALATA FREN
Krizde gelinen nokta kötü. 
Ama iyi bir politika izlenirse fırsata dönüştürülebilir.
Bu kurlar yerli üreticilerin lehine. 
İthal ürünler daha pahalı hale geldiği için rekabet şansı yükselir. 
İhracatçıya destek, ithalata fren.
Yerli üretim desteklenirse, başta  yan sanayi fabrikaları olmak üzere birçok fabrikada üretim artar. Yeni tesisler kurulur. Sanayi ürünlerinde yerli katkı oranı hızla yükselir.
Türkiye’nin cari açığı düşer.
Ama bunu sağlamak için ekonomi yönetiminin ehil...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Düğmeye kim bastı? 18 Nisan 2024 | 2.395 Okunma Savaş yayılır mı? 17 Nisan 2024 | 562 Okunma İran’ın başarısı Türkiye’yi rahatlatır 15 Nisan 2024 | 1.162 Okunma Milyarlarca dolarlık tarikatlar! 14 Nisan 2024 | 2.549 Okunma Amerika’dan PKK’ya: Korkmayın 10 Nisan 2024 | 1.060 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar