Karayılan, Bayık, Kalkan...

İsmet ÖzçelikABD’nin çaresizliği! ABD tüm dünyada olduğu gibi Ortadoğu’da da çıkmazda.  “2. İsrail” (Bağımsız Kürdistan) hesabı çöktü. IŞİD oyunu...

İsmet Özçelik

ABD’nin çaresizliği!
ABD tüm dünyada olduğu gibi Ortadoğu’da da çıkmazda. 
“2. İsrail” (Bağımsız Kürdistan) hesabı çöktü.
IŞİD oyunu deşifre oldu.
Örgütün ipinin CIA ve MOSSAD’da olduğu anlaşıldı.
İran’a ambargo kararında da durum aynı.
Şimdiden çöktü.
Avrupa ülkeleri de ABD’yi terk etti.
En yakın müttefiki İngiltere bile yanında değil.

SON NUMARA
ABD içine düştüğü çıkmazdan kurtulmaya çabalıyor.
Son numarası da PKK’nın Kandil yöneticileri için verdiği karar.
Murat Karayılan için 5 milyon, Cemil Bayık için 4 milyon, Duran Kalkan için 3 milyon dolar ödül koydular.
ABD’li askerler Kandil’de PKK ile görüşürken, birlikte ziyafetler çekilirken, Fırat’ın doğusunda PKK/PYD’lileri binlerce TIR silahla donatırken, ortak devriyeye çıkarken, karar biraz komik oldu.
Hani insanın aklıyla alay eder cinsten.

TAKTİK AYNI
Haber gazetelere düşünce 1990’lı yıllarda Dışişlerinde, Türk Ordusu’nda ve bürokraside görev yapmış tanıdıklarım aradı.
Onlar da “Biz bu filmi daha önce görmüştük” diye söze başladılar. Bazı ABD yöneticilerinin Türkiye’ye “YPG’yi PKK ile savaştırırız” vaatlerini anımsatarak şöyle dediler:
“Geçmişte de aynı şeyler yaşandı. ABD 1. Körfez Savaşı sonrası Türkiye’nin Irak’ın kuzeyinde ayrı devlet kurma girişimine tepkisini yatıştırmak için Barzani-PKK çatışmaları örgütlendi. Bölgede görev yaptığımız günlerde biz bunun bir kurgu olduğunu kısa sürede anladık. Şimdi aynı taktiği Suriye’de devreye sokuyorlar. Karayılan, Bayık, Kalkan kararını da bu çerçevede görmek gerekiyor. Bunca tecrübeden sonra bu oyunu kimse yutmaz. Belli ki ABD çok çaresiz.”

TÜRKİYE HİMAYESİNDE...
Bölgede en üst düzeylerde görevler yapmış, sık sık Irak’ın kuzeyine geçmiş, Çekiç Güç uçaklarının tacizine uğramış bir general de şunları söyledi:
“ABD o günlerde masaya ‘Türkiye himayesinde Kürdistan’ projesini koymuştu. Son günlerde Suriye’de Fırat’ın doğusu için de benzer ifadeler kullanılmaya başlandı. ABD’liler Fırat’ın doğusunu birlikte kontrol etmekten, yönetmekten söz ediyor. Aynı 1990’lı yıllarda Irak’ta olduğu gibi. ABD’nin niyeti çok açık. Türk Ordusu bu oyuna gelmez.”
Arkasından da “ABD yeni taktikler geliştirmekte bile sıkıntı çekiyor. Bölge ülkeleri ABD’den çok çekti. Herkes temkinli. Atılan adımların arkasındaki asıl niyeti sorguluyorlar. ABD’nin işi giderek daha da zorlaşıyor” ifadelerini kullandı.

ABD’DE YENİ EKİP
ABD’de bürokrat kökenli yeni ekip, Pompeo, Bolton, Mattis, Haspel, ... ısrarlı. ABD’nin Suriye’de başarılı olması için Türkiye’nin yumuşatılmasını, Astana sürecinden koparılmasını, bunun için ne gerekiyorsa yapılmasını istiyor.
Ana gündemlerinde Türkiye’nin Avrasya’dan koparılması var.
Karayılan, Kalkan ve Bayık için konan ödüller de bu amaca yönelik.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bölgemizde dengeler hızla değişiyor 19 Nisan 2024 | 412 Okunma Düğmeye kim bastı? 18 Nisan 2024 | 2.625 Okunma Savaş yayılır mı? 17 Nisan 2024 | 563 Okunma İran’ın başarısı Türkiye’yi rahatlatır 15 Nisan 2024 | 1.163 Okunma Milyarlarca dolarlık tarikatlar! 14 Nisan 2024 | 2.556 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar