Erdoğan’ın İran sınavı!

ABD, “İran’ı ekonomik krizle çökertme” politikasına hız verdi. İki aşamalı bir ambargo planı hazırladı. İlk aşama 6 Ağustos’ta başlayacak. Ama asıl ambargo 4 Kasım’da...

ABD, “İran’ı ekonomik krizle çökertme” politikasına hız verdi. İki aşamalı bir ambargo planı hazırladı. İlk aşama 6 Ağustos’ta başlayacak. Ama asıl ambargo 4 Kasım’da yürürlüğe girecek. İran’dan petrol ve doğalgaz alımı yasaklanacak.
İran’ın ana gelir kalemi petrol ve doğal gaz. ABD, İran’ın boğazına ilmik geçirmeye çalışıyor. Ekonomik krizi büyütüp ülke içinde isyan planlıyor.
ABD’NİN POLİTİKASI 
ABD Bush döneminde “Ya benimlesin ya düşmanım” politikası izlemişti. Trump da aynı yönteme başvuruyor. 
ABD, Rusya, İran, Türkiye işbirliğini önlemek için her yolu deniyor. “Astana Süreci”nin bütün planlarını bozduğunun farkında. İran-Türkiye ilişkisini bozarsa arkasının geleceğini hesaplıyor.
TÜRKİYE KRİTİK ÜLKE
Türkiye kritik ülke. ABD açısından da İran açısından da önemli. İran ile Avrupa  arasında köprü. İran, Irak’la savaştığı dönemde Basra Körfezi kapanmıştı. Ticaretinin çok önemli bir bölümünü Türkiye üzerinden yapmıştı.
ABD, Türkiye hattını kapatma peşinde.
TÜRKİYE’YE BASKI
Türkiye’ye baskılarını artırıyor. Türkiye’nin yaşadığı ekonomik krizi fırsata çevirme peşinde. Perşembe-Cuma günü ABD Hazine Bakan Yardımcısı Marshall Billingslea başkanlığında bir heyet Ankara’daydı.
Önce özel sektör temsilcileriyle görüştüler. TOBB sosyal tesislerinde işadamlarıyla buluştular. Toplantıya katılan ve İran’a ihracat yapan bir işadamı ile konuştum. Çok gergindi. 
TEHDİT, ŞANTAJ
Hala toplantının etkisindeydi. Şu...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bölgemizde dengeler hızla değişiyor 19 Nisan 2024 | 399 Okunma Düğmeye kim bastı? 18 Nisan 2024 | 2.612 Okunma Savaş yayılır mı? 17 Nisan 2024 | 563 Okunma İran’ın başarısı Türkiye’yi rahatlatır 15 Nisan 2024 | 1.162 Okunma Milyarlarca dolarlık tarikatlar! 14 Nisan 2024 | 2.553 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar