Ekonomide gündem: Batık firmalar

Ekonomik kriz sürüyor. Bir yanda durgunluk, diğer yanda zorunlu zamlar. Kimse önünü göremiyor. Hükümet elindeki kurşunların tamamına yakınını kullandı. Ama çok etkili olamadı. En son "Yeni Ekonomik...

Ekonomik kriz sürüyor. Bir yanda durgunluk, diğer yanda zorunlu zamlar. Kimse önünü göremiyor.
Hükümet elindeki kurşunların tamamına yakınını kullandı. Ama çok etkili olamadı. En son "Yeni Ekonomik Programı" açıkladı. Sonuç ortada.
Zamanında atılmayan adımların faturası ağır oldu.
İKİ UCU PİS DEĞNEK
En son faizler bir defada 6,25 arttırıldı. Yıl başında resmi faizler (MB politika faizi) yüzde 8’lerdeydi. Şimdi 24’te. 
Dolardaki artış "geçici" de olsa yavaşladı. Ama tüketicinin, sanayicinin, esnafın, tüccarın kullandığı kredilerin faizleri yükseldi.
Anlayacağınız iki ucu b..klu değnek.
KREDİ FAİZLERİ
Bir işadamı dostumla karşılaştım. O da darda. Devamlı ilişkide olduğu bankaya gitmiş. Kredi istemiş. "Hatır için yüzde 40’la" borç alabilmiş. Bankadan ayrılırken müdür uyarmış: "Bir seferlik."
"Normali kaç" diye sordum. "En düşüğü yüzde 45. Müşterinin güvenilirliğine göre değişiyor. Yüzde 50’ye kadar çıkıyor" bilgisi verdi.
BU FAİZLE ÇARKLAR DÖNMEZ
Herkesin ortak fikri şu: Bu faizlerle iş yapılmaz. Şu anda hiçbir sektörde yüzde 20’den fazla kâr yok. Yüzde 20 kârla yüzde 45-50 faizi ödemek mümkün değil.
Ankara Sincan’da fabrikası olan bir sanayici, "Bu faizle bataktan kimse kurtulamaz. Kıpırdadıkça batarız. Şu anda aklı olan bankalardan kurtulmanın yolunu arar. Aksi halde son kaçınılmazdır. Hesap ortada" dedi.
Polatlılı çiftçi Sadullah Kesici de banka kredilerinden dertli. "Buğday ekimi yapacağım. Taban gübresi almam lazım. Bankaya gittim faizi duyunca h...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’nin ikiyüzlülüğü 26 Nisan 2024 | 245 Okunma ABD tehlikeli bir kumar oynuyor… 25 Nisan 2024 | 1.174 Okunma ABD: Asker yerine kurşun gönderiyoruz 24 Nisan 2024 | 352 Okunma Amerikancıların heyecanlanması iktidarı uyarmalı 22 Nisan 2024 | 533 Okunma AK Parti’de pusuda bekleyenler… 21 Nisan 2024 | 2.383 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar